TAJKUN

Bavčar izginil brez pozdrava in plačila?

Objavljeno 11. december 2016 11.17 | Posodobljeno 11. december 2016 11.17 | Piše: Aleksander Brudar

Bojan Korsika trdi, da je tajkunu Igorju Bavčarju vrnil 400.000 evrov.

Bavčar je včeraj le odkimaval. Foto Blaž Samec

LJUBLJANA – Nekdanja prijatelja, med njima pa spor zaradi izposojenih 400.000 evrov. Tako na kratko bi lahko opisali pravdanje na ljubljanskem okrožnem sodišču med nekdanjim prvim možem Istrabenza Igorjem Bavčarjem in Bojanom Korsiko, ki je nekoč tudi nadziral Istrabenz. Spor je sprožil Bavčar, ki želi le, da mu Korsika vrne denar. 
Leta 2008 ga je Korsika večkrat prosil za večjo vsoto denarja, da bi lahko začel posel; obljubil mu je, da mu bo sredstva začel vračati, ko bodo zadeve stekle. »Pomagati sem želel prijatelju,« je Bavčar pojasnil sodnici Barbari Krpač Ulaga. Čeprav je šlo za veliko vsoto, je posojilo očitno dal na lepe oči, torej brez pogodbe, zavarovanja in določitve roka vračila. Pozneje se je to izkazalo za veliko napako, saj Bavčar trdi, da denarja do danes ni videl. Korsika se ga je, kot je še dejal, začel celo izogibati.

No, na sodišču je v četrtek svojo plat zgodbe povedal tudi Korsika, ki ga zaradi bolezni na prejšnjem naroku ni bilo. 
»Za pojasnitev, imam dve kronični bolezni?? nobena ni srčno popuščanje –, ki ju lahko sproži stres. In če te toži človek, s katerim si sodeloval 40 let, je to zelo absurdno in stresno,« je Korsika uvodoma pojasnil svoj izostanek in v nadaljevanju zanikal, da bi se Bavčarja izogibal. »Igor Bavčar je bil namreč podnajemnik našega podjetja, s katerim je sodeloval zelo intenzivno do leta 2014. Moje sodelavke so mu ponudile številne pisarniške storitve. Toda neke noči je izginil. Brez pozdrava, slovesa, zahvale in plačane najemnine. Dobesedno. Tako da ne drži, da sem se ga izogibal. On je izginil,« je zatrdil. No, nato pa je na vrsto prišel najbolj zanimiv del, in sicer: kaj je res in kaj ne glede izposojenega denarja?

Vrnil ob neznanem času

To, da mu je Bavčar posodil 400.000 evrov za izdajo časopisa in spletne medijske strani, je toženec potrdil. Pojasnil je, da je k projektu povabil tudi Bavčarja, a mu je odvrnil, da nima časa, lahko pa mu posodi denar. Nato je nastopila svetovna finančna in gospodarska kriza, ki je načrte o novem mediju popolnoma ustavila, denar pa je bil še naprej parkiran na Korsikovem bančnem računu. Pa ne samo to. Hkrati je tudi poskrbel za plemenitenje sredstev, saj je denar vezal za leto dni, potem pa še za eno leto.

Nad Bavčarja so se vmes zaradi suma pranja denarja med predsednikovanjem upravi Istrabenza zgrnili temni oblaki. Kriminalisti so v preiskavi preverjali njegove finančne tokove, zato je sodišče s sklepom januarja 2010 zamrznilo tudi omenjenih 400.000 evrov na Korsikovem računu. Poleti 2014 je Korsika denar po sprostitvi na računu prenesel na račun v Avstrijo. 
Sodnico je seveda zanimalo, zakaj, Korsika pa je pojasnil, da mu je tako svetoval njegov takratni odvetnik Damjan Mihevc, ki prav v tem postopku zastopa Bavčarja. In kje je zdaj denar? »Dvignil sem ga in izročil Igorju Bavčarju,« je sodnico presenetil z odgovorom, pri Bavčarju pa sprožil odkimavanje. Podrobnega dokaza za svoje trditve ni navedel, ampak je samo dodal, da se je to zgodilo »na neznanem kraju ob neznanem času«, ker mu, kot je še dodal, to dikcijo dopušča slovenska zakonodaja. Sojenje se je končalo, na vrsti pa je sodnica, ki mora spisati sodbo. 

Deli s prijatelji