ŠESTA DRŽAVNA BANKA

Banko Celje bodo podržavili

Objavljeno 20. marec 2014 09.40 | Posodobljeno 20. marec 2014 09.45 | Piše: K. K.

Banka bo morala konec aprila zaprositi za državno pomoč.

LJUBLJANA – Radio Slovenija poroča, da naj bi podržavili Banko Celje. Jutrišnja dokapitalizacijska skupščina banke bo po napovedi radia neuspešna, zato bo banka konec aprila morala zaprositi za državno pomoč, saj ji od decembra lani, ko so bili objavljeni izidi stresnih testiranj in pregled bančne aktive, ni uspelo zagotoviti 160 milijonov evrov svežega kapitala. To bo že šesta državna banka.

Po podržavljenju združevanje

Po navedbah radia naj bi nadzorniki Banke Celje že jutri odločali o sklicu dokapitalizacijske skupščine, na kateri bodo obravnavali zahtevo Banke Slovenije, naj lastnice, največje so NLB, SOD in NFD 1, banko dokapitalizirajo. Dokapitalizacijska skupščina, ta bo najverjetneje sklicana 11. aprila, bo po vseh pričakovanjih neuspešna, kar pomeni, da naj bi že čez dva tedna banka vložila prošnjo za državno pomoč.

Stresna testiranja v banki so konec lanskega leta pokazala, da ji primanjkuje za 388 milijonov evrov kapitala, Banka Slovenije pa zdaj zahteva, da se osnovni kapital v banki poveča za najmanj 160 milijonov evrov.

Ni še znano, koliko zaposlenih bo odveč

Gorenjski banki je rok za dokapitalizacijo podaljšan, vse glasnejše pa so govorice o združitvi celjske banke z Gorenjsko ter Abanko. Medtem ko ima prva zdaj podaljšan rok za dokapitalizacijo predvidoma do konca leta, je druga že v postopku pridobivanja državne pomoči.

Koliko časa naj bi trajala ta bančna konsolidacija, je neznanka, prav tako tudi to, kako naj bi uskladili tri do zdaj konkurenčne si banke ter koliko zaposlenih bo po koncu postopka odveč. Edino, kar je jasno, je, da naj bi združitev oklestila zdaj potrojene stroške in funkcije, med drugim tudi poslovalnic, ter da bi bila morebitna odprodaja nove združene banke, ki bo imela okoli 20 odstotkov tržnega deleža, nekoliko lažja.

 

Deli s prijatelji