PAKET ZAKONOV

Banke še brez operativnega sklada. Gaspari: Sramota

Objavljeno 12. januar 2012 13.46 | Posodobljeno 12. januar 2012 13.46 | Piše: A. L./STA

Kljub temu da lahko vlada opravlja le tekoče posle, so v DZ poslali paket predlogov zakonov.

Američani so ocenili, da bo Gaspari deloval iz ozadja

LJUBLJANA – Ker se v sredo v državnm zboru (DZ ) ni posrečilo oblikovanje nove vlade, ki bi čim prej sprejela odgovornost za vodenje države, mora ta vlada po besedah premierja Boruta Pahorja oceniti, katere ukrepe naj sprejema za zaščito državnih interesov. Čeprav opravlja le tekoče posle, je sprejela predloge šestih zakonov, DZ pa naj odloči, ali jih bo obravnaval.

Vlada je danes v DZ poslala predloge novega zakona o javnih financah, zakona o razvojnem načrtovanju, novele energetskega zakona, novele zakona o prevzemih, novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

V DZ poslan paket zakonov

»Gre za zakone, za katere menimo, da so nujni zaradi razmer v slovenskih financah, gospodarstvu in socialnem okolju,« je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Pahor. Vse zakone predlagajo DZ v premislek, ta pa se lahko tudi odloči, da jih ne bo obravnaval, dokler ni nove vlade. O podpori zakonodajnim predlogom se bo Pahor v prihodnjih dneh pogovoril s predsedniki vseh parlamentarnih strank. »Prepričanje vlade, ki jo vodim in opravlja le tekoče posle, je, da bi bilo za državne interese koristno, če bi se paket omenjenih šestih zakonov sprejel,« je k podpori pozval Pahor. Kot je pojasnil, predlagani zakonodajni paket zagotavlja vzpostavitev učinkovitejših mehanizmov za obvladovanje javnih financ, izboljšanje gospodarskega okolja in uskladitev energetskega trga s pravili EU.

Ob tem je poudaril, da slovensko vlado skrbijo razmere v mednarodnem okolju, ker dodatno zaostrujejo razmere v domačem okolju. Napovedi za gospodarsko rast v območju evra in EU niso ugodne, je dejal in dodal, da moramo sami storiti vse, kar je mogoče, da se nam ne bi položaj zaradi politične nestabilnosti še poslabšal.

Gaspari nad Banko Slovenije

Poslovne banke v Sloveniji še niso ustanovile operativnega sklada, v katerem bi bile predvsem zasežene delnice podjetij, kar je po oceni ministra za razvoj Mitje Gasparija sramota. Zato vlada pričakuje, da bo Banka Slovenije na tem področju kaj naredila oziroma sprejela kakšne ukrepe.

Kot je dejal na današnji novinarski konferenci po seji vlade, banke pri tem ne morejo pričakovati, da bo država na tem področju prevzela njihovo vlogo. Glede ustanovitve slabe banke pa je Gaspari dejal, da se ta rešitev v mnogih državah v EU ni pokazala za dobro.

Deli s prijatelji