KRITIČNO

Banke lani še povečale luknjo

Objavljeno 14. februar 2013 13.56 | Posodobljeno 14. februar 2013 13.56 | Piše: T. L., STA

Kranjec: Banke lani po prvih ocenah s 606 milijoni evrov izgube.

Banka Slovenije pravi, da je gotovine dovolj.

LJUBLJANA – Slovenski bančni sistem je lani po prvih ocenah Banke Slovenije ustvaril 606 milijonov evrov izgube pred davki, potem ko je ta v 2011 znašala 539 milijonov evrov, je danes povedal guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. Glavni vzrok za izgubo so spet visoko oblikovane neto slabitve in rezervacije.

Že tretje zaporedno leto izgub

Kranjec je v okviru italijanskega bančnega in gospodarskega foruma v Ljubljani tako izdal, da so banke lani ustvarile za 1,446 milijarde evrov neto slabitev in rezervacij, potem ko je ta številka v letu 2011 znašala 1,206 milijarde evrov.

Gre tako že za tretje zaporedno leto izgub v bančnem sistemu, poslovni izidi pa so bistveno slabši kot v povprečju med 2005 in 2011. Banke so namreč v tem obdobju v povprečju ustvarile 142 milijonov evrov dobička, neto slabitve in rezervacije pa so znašale 459 milijonov evrov.

Prezadolžene banke in realni sektor so del iste zgodbe

Kranjec je danes spet opozoril, da so prezadolžene tako banke kot realni sektor in da ni moč ločeno govoriti o enem in drugem. Oba sta namreč del iste zgodbe.

Če bi bil snovalec ekonomske politike, bi se guverner najbolj posvetil sanaciji podjetij, da bodo ta spet postala posojilno sposobna. Če v Sloveniji ne bi bilo tako globoke krize, predvsem zaradi notranjih razlogov, bi bile banke po njegovem mnenju v boljši kondiciji. Samo obnova virov financiranja za banke, ki so v krizi presahnili, ne bo dovolj, potrebno bo tudi prestrukturiranje realnega sektorja, je dejal Kranjec in dodal, da je to naloga lastnikov in vlade.

Če se v naslednjih letih posojilni portfelj ne bo očistil, se bodo izgube nadaljevale in lastniki bodo spet pozvani k dokapitalizaciji bank, je še povedal.
 

Deli s prijatelji