PO NOVEM LETU

Banke hočejo stečaj, Zvon Ena pa prisilno poravnavo

Objavljeno 12. december 2011 17.02 | Posodobljeno 12. december 2011 17.02 | Piše: D. P./STA

Malo je možnosti, da bi Zvon Ena po izvedbi prestrukturiranja postal kratkoročno plačilno sposoben.

Mirko Krašovec, nekdanji ekonom mariborske nadškofije

MARIBOR – Na mariborskem sodišču se je danes nadaljeval narok v zvezi z ugovorom NLB zoper vodenje postopka prisilne poravnave v cerkvenem holdingu Zvon Ena. Gre za prvi narok po tistem, ko je finančni izvedenec Franc Kolenc pripravil izvedensko mnenje za prisilno poravnavo, toda NLB kot največji upnik se z njim ne strinja in zahteva njegovo zaslišanje.

Znova po novem letu

Sodišče je zato današnji narok zaključilo hitro in novega razpisalo za 9. januar, ko bo med drugim omogočilo zaslišanje Kolenca, v tem času pa bodo predstavniki Zvona Ena kot dolžnika v postopku prav tako odgovorili na današnje očitke NLB oziroma njenega pooblaščenca Ramona Setnikarja.

NLB za stečaj

Izvedenec po mnenju NLB, ki še naprej vztraja pri zahtevi za stečaj, ni odgovoril na nekatera vprašanja sodišča, po drugi strani pa se je spuščal v pravno presojo okoliščin, kar pa ni njegova naloga in za kaj takega po njegovem mnenju niti ni strokovno usposobljen.

Dvom o prestrukturiranju

Setnikar je sodišču predložil tudi izvedensko mnenje treh izvedencev, ki menijo, da ne obstaja 50-odstotna možnost, da bi Zvon Ena po izvedbi predlaganega načrta finančnega prestrukturiranja lahko postal kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben.

Abanka brez reprogramiranja

Sodišče je ob tem prejelo tudi dopis Abanke, ki prav tako zagotavlja, da Zvonu ne namerava reprogramirati svojih terjatev, medtem ko so v NKBM z dopisom zavrnili, da bi med njimi in Zvonom obstajal kakršen koli dogovor o prodaji delnic.

Deli s prijatelji