RAST

Banka Slovenije zvišala obete

Objavljeno 14. oktober 2015 15.23 | Posodobljeno 14. oktober 2015 15.27 | Piše: STA, K. K.

Spomladi je napovedovala 2,2-odstotno rast, zdaj pričakuje 2,6-odstotno.

Novo zadolževanje je dejstvo, vprašanje je le, ali na trgu ali pa bo potrebna prošnja za pomoč, iz Amerike sporoča Jazbec.

LJUBLJANA – Banka Slovenije je v jesenski napovedi zvišala obete gospodarskih gibanj za letos. Spomladi je napovedovala 2,2-odstotno rast, po novem pričakuje 2,6-odstotno.

V prihodnjih dveh letih bo ta 1,9-odstotna oziroma 2,2-odstotna, medtem ko ju je spomladi ocenila na 1,8 oziroma dva odstotka.

Viceguvernerka Mejra Festić je povedala, da se je struktura gospodarske rasti začela izboljševati, ne samo pri izvozu, temveč tudi zasebni porabi. »Zato pričakujemo višjo rast, kot smo jo napovedovali spomladi,« je povedala na današnji novinarski konferenci.

Domača potrošnja je večja od tujega povpraševanja, k njeni rasti pa so največ prispevala gospodinjstva. Pričakuje se rast porabe trajnih dobrih, saj so gospodinjstva doslej varčevala in so to trošenje odlagala v prihodnost. Izvoz pa se je preusmeril še na netradicionalne trge, je povzela.

Podjetjem se je uspelo razdolžiti, kapital se preoblikuje v lastniškega, presežek varčevanja podjetij pa kaže »potencial investiranja v opremo in stroje«. To bo v prihodnosti po oceni Banke Slovenije ublažilo upad izvoznega potenciala zaradi njihovega dosedanjega dezinvestiranja.

Deli s prijatelji