POZITIVNI PREMIKI

Banka Slovenije ugotavlja močnejše gospodarsko okrevanje od pričakovanj

Objavljeno 11. marec 2014 20.14 | Posodobljeno 11. marec 2014 20.17 | Piše: STA, Ma. F.

Bilančna vsota bančnega sistema se je januarja povečala za 186 milijonov evrov.

Banka Slovenije.

LJUBLJANA – Svet Banke Slovenije se je danes med drugim seznanil z zadnjimi podatki o poslovanju bank. V osrednjem organu bančnega nadzornika januarja ugotavljajo nekatere pozitivne premike v bančnem sistemu. Povečale so se vloge gospodinjstev, trend zmanjševanja posojil gospodarstvu pa se je ustavil.

Bilančna vsota bančnega sistema se je drugače kot v preteklih mesecih januarja povečala, in to za 186 milijonov evrov. K temu je prispevala predvsem rast denarnih vlog v večini sektorjev. Vloge gospodinjstev so se na primer povečale za 140 milijonov evrov.

Stanovanjska posojila ohranjajo pozitivno rast

V Banki Slovenije priznavajo, da je to delno tudi sezonske narave. A vendar dodajajo, da je povečanje vlog gospodinjstev ob izvedenih decembrskih ukrepih in pozitivnem mnenju mednarodnih institucij glede sanacije bančnega sistema »verjetno tudi izraz vrnitve dela sredstev, ki so bila dvignjena iz bančnega sistema v preteklih mesecih«.

Banke so januarja nadaljevale zmerno razdolževanje do tujih bank in do centralnih bank v evrskem območju. Posojila nebančnemu sektorju so se januarja v primerjavi s predhodnimi meseci minimalno zmanjšala. Pri posojilih gospodinjstvom se nadaljuje zniževanje potrošniških posojil, medtem ko stanovanjska posojila ohranjajo pozitivno rast. Januarja je ta znašala 1,3 odstotka.

Makroekonomska slika Slovenije se je v zadnjem letu po trditvah Banke Slovenije korenito spremenila.

Zniževanje obrestnih mer na depozite

V Banki Slovenije ugotavljajo, da se po lanskem septembru, ko je bančni nadzornik uvedel postopek likvidacije Factor banke in Probanke, nadaljuje zniževanje obrestnih mer na depozite. Dolgoročne obrestne mere za vloge nebančnega sektorja so se od decembra 2012 do januarja letos znižale za 1,6 odstotne točke, samo od lanskega septembra naprej za 0,7 odstotne točke.

Kakovost posojilnega portfelja bank se je po decembrskih prenosih dela slabih terjatev bank na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) izboljšala, kar po navedbah bančnega nadzornika kaže na ugoden učinek prenosa.

Delež terjatev z zamudami nad 90 dni se je znižal za skoraj pet odstotnih točk, na 13,4 odstotka, v kar so vključene slabe terjatve do prebivalstva. Januarja se je delež terjatev z zamudami nad 90 dni izboljšal še za dodatne 0,2 odstotne točke na 13,2 odstotka.

Gospodarsko okrevanje

Povečala naj bi se tudi ustreznost obravnave podjetij dolžnikov v postopkih prestrukturiranja v bančnem sistemu in možnost spremljave teh procesov. Kot poudarjajo v Banki Slovenije, gre za del širše pobude, v okviru katere želi Banka Slovenije s spodbujanjem procesov prestrukturiranja prezadolženega gospodarstva prispevati k povečanju gospodarske dejavnosti.

Svet Banke Slovenije se je seznanil tudi z najnovejšimi gospodarskimi gibanji. Z obsežno revizijo podatkov ob objavi podatkov o gibanju bruto domačega proizvoda za zadnje lansko četrtletje se je makroekonomska slika Slovenije v zadnjem letu po trditvah Banke Slovenije korenito spremenila.

Izdatni popravki navzgor tako kažejo na močnejše in zgodnejše gospodarsko okrevanje od pričakovanj. Razmere na trgu dela sicer ostajajo neugodne, a dinamika nekaterih kazalnikov nakazuje izboljšanje.

Deli s prijatelji