POGOJI

Banka o Jankoviću: Takšnega posojila ne more dobiti vsak

Objavljeno 15. maj 2013 19.35 | Posodobljeno 15. maj 2013 19.40 | Piše: Mo. S.

Vojko Čok, prvi nadzornik Banke Koper, pravi, da ljubljanski župan visokega posojila ni dobil zaradi političnih ali prijateljskih povezav.

Zoran Janković. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Potem ko se je razvedelo, da je ljubljanski župan Zoran Janković pri Banki Koper najel 250.000 evrov kredita, da bi izboljšal negativno stanje na svojem računu, se je začelo namigovati, da je posojilo dobil po domače rečeno »na lepe oči«.

Na politiko ne dajejo nič

Predsednik nadzornega sveta Banke Koper Vojko Čok je to zanikal in zatrdil, da Janković posojila ni dobil na podlagi političnih ali prijateljskih povezav. V banki se tovrstnemu »poslovanju« izogibajo in se na takšen način ne izpostavljajo. »Ne želimo, da naši posli dobijo politično konotacijo. To pa seveda ne pomeni, da župan kot civilna oseba ne more biti komitent Banke Koper,« je povedal za Finance.

»Ne more vsak imeti ferrarija«

Podrobnosti za javnost spornega posojila ne pozna, verjame pa, da je uprava ravnala strokovno in v skladu s pravilnikom. Podelitev pod pogoji, kot jih je imel Janković, je tako mogoča, in ne drži, da posojila pod enakimi pogoji kdo drug ne bi mogel dobiti. Vse je po Čokovih besedah odvisno od bonitete, ki jo ima posameznik pri banki in njegovega premoženjskega stanja. »Ne more pa takšnega posojila dobiti vsak in s tem se moramo v Sloveniji sprijazniti, kakor ne more vsak imeti ferrarija,« je na koncu še pojasnil.

Če se bo kljub vsemu izkazalo, da je bilo s podelitvijo posojila kaj narobe, pa bodo ustrezno ukrepali.

Deli s prijatelji