IZOGIBANJE

Bančnika iz NLB bo v parlament privedla policija

Objavljeno 10. april 2017 14.36 | Posodobljeno 10. april 2017 14.36 | Piše: STA, K. K.

Člani komisije so soglasno (na seji sicer ni bilo članov iz vrst ZL in SMC) odločili, da preiskovalna komisija odredi prisilno privedbo obeh prič na sejo 8. maja.

LJUBLJANA Nekdanji vodja hčerinske družbe NLB v Nemčiji LHB Frankfurt Boris Zakrajšek in nekdanji direktor züriške družbe NLB Interfinanz Gorazd Jančar nista ustrezno opravičila izostanka na današnji seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. Zato je komisija odločila, da se ju prisilno privede na pričanje. Člani komisije so soglasno (na seji sicer ni bilo članov iz vrst ZL in SMC) odločili, da preiskovalna komisija odredi prisilno privedbo obeh prič na sejo 8. maja.

Lahko bi prilagodila urnik

»Žal moram ugotoviti, da sta se obe priči na neki način izognili pričanju pred preiskovalno komisijo na današnji dan, čeprav so bila vabila pravočasno posredovana,« je dejal predsednik komisije Anže Logar (SDS). Dodal je, da je Zakrajšek poslal opravičilo, da se seje ne bo udeležil zaradi obveznosti, ki so bile načrtovane pred prispetjem vabila komisije. Logar je ocenil, da je bilo vabilo poslano pravočasno, da bi lahko priča prilagodila svoj urnik.

Komisija je nato pričama poslala tudi dopis, s katerim ju je seznanila, da sta se seje dolžni udeležiti, razen če posredujeta pisno dokazilo o bolniški odsotnosti ali neodložljivi obveznosti. Če dokazil ne pošljeta, se šteje, da se pričanju izogibata. Kot je povedal Logar, komisija teh dokazil ni prejela. Če bo to postalo praksa, je glede na težo problema, s katerim se ukvarja komisija, po Logarjevem mnenju verjetno, da bodo podoben način ubrale tudi druge priče. Zato je predlagal prisilno privedbo prič.

Logar je ocenil, da če ima kdo čisto vest in dela v skladu s standardi, pričanje pred preiskovalno komisijo ne bi smelo biti težava.

Pred tremi leti je prišel

Zakrajšek je sicer leta 2014 pričal pred prvo preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo je vodil Marko Pogačnik (SDS). Zakrajšek je takrat ocenil, da so težave slovenskih bank jasno povezane s svetovno finančno in gospodarsko krizo.

Iz slovenskega bančnega sistema je bilo od leta 2009 premaknjenih več kot 10 milijard evrov, država se je zadolžila, začel se je kreditni krč, hkrati pa so hčere tujih bank v Sloveniji začele pošiljati denar materam, ki so bile tudi same v težavah. Odgovorni v bankah niso ukrepali, tudi regulator bi moral narediti več, je med drugim ocenil Zakrajšek.

Deli s prijatelji