NA KOŽO

Bančne vloge so
 absolutno varne

Objavljeno 28. marec 2013 23.15 | Posodobljeno 28. marec 2013 23.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Slovenski politiki so žal kot Tračani, ki so se prepirali, čigava je ali ni oslova senca.

Jadran Vatovec.

Primerjava Slovenije s Ciprom po besedah naše premierke mag. Alenke Bratušek ni ne potrebna ne primerna, saj so vloge varčevalcev v naših bankah varne, celo absolutno varne. Mag. Bratuškova je na takšno torto, ko jo je ponudila poslancem, dodajala še jagodni preliv, pardon, namig: poučila jih je, da imajo pretirane oziroma neupravičene ocene, ki jih nepremišljeno izrekajo nekateri, še posebno če to počnejo tisti, ki so imeli doslej vpogled v javnofinančne razmere ali so te celo sokreirali (bili zanje soodgovorni), žal v tujini težo in (lahko) vplivajo na finančne trge. Državljani naj bi se, ko to slišijo, vprašali, čemu so potem Janša, dr. Janez Šušteršič in njuni sodelavci vznemirjali tujino in finančne trge.

No, vsakdo, ki bi se samo zaradi omenjene izjave predsednice vlade začel o tem spraševati, je najbrž prezrl ali preslišal, da je tudi Janševo finančno ministrstvo opozarjalo na nekatere ključne razlike med Slovenijo in Ciprom – to je storilo, tik preden so poslanci nove vladne koalicije v državnem zboru izvolili zdajšnjo ministrsko ekipo – ter poudarilo, da je stabilnost slovenskih javnih financ zagotovljena in da so tudi bančne vloge slovenskih varčevalcev varne. Navsezadnje zato, ker je bilančna vsota slovenskega bančnega sistema, merjena v odstotkih bruto domačega proizvoda, lani znašala 135 odstotkov našega BDP, medtem ko je na Cipru poskočila na kar 800 odstotkov tamkajšnjega BDP.

Žal pa so naši politiki kljub temu še kako podobni ciprskim in grškim, saj tudi predstavniki naših dveh največjih strankarskih taborov zelo radi pametujejo, se s predstavniki zrcalnega tabora prepirajo o oslovi senci oziroma, kot že prebivalci antičnega mesta Abdera v Trakiji, o tem, čigava je oslova senca, in povsem po nepotrebnem spet in spet kažejo mišice svojim antagonistom. Ker očitno radi prepričujejo prepričane. To počnejo, čeprav so državljani tudi zaradi krize (enako kot državljani Cipra) že naveličani takšnega larpurlartizma. Pokojni ameriški ekonomist Milton Friedman je nekoč modro pripomnil: »Način za reševanje problemov, ki si ga izberejo vlade, je velikokrat enako nezaželen, enako zgrešen kot ti problemi.«

Deli s prijatelji