OSNUTEK

Bančne luknje in Teša 6 že ni več

Objavljeno 23. avgust 2014 12.23 | Posodobljeno 23. avgust 2014 12.23 | Piše: Jadran Vatovec

Tretji osnutek koalicijske pogodbe je drugačen kot prvi in drugi.

Dr. Milan Brglez. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – V tako imenovanem tretjem osnutku koalicijske pogodbe, ki sta ga od SMC prejela Židanov SD in Erjavčev Desus, ne piše več, da bodo podlaga za odločitev o nadaljnji usodi Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) izsledki neodvisne revizije izvedbe gradnje šestega bloka Teša. V drugem osnutku je to še pisalo, v tretjem tega ni več. Tudi o prvotno predvideni posebni točki koalicijske pogodbe o zagotovitvi preiskave bančne črne luknje v sodelovanju z Banko Slovenije, ki naj bi razkrila, kdo vse je bil za takšno luknjo najbolj odgovoren ter konkretno odgovornost posameznih članov uprav in nadzornih svetov bank, ki so bile dokapitalizirane z denarjem davkoplačevalcev, ni več ne duha ne sluha. Ups.

Jasno, prav bi že bilo, da končno izvemo, kdo so tisti, ki so iz foteljev članov uprav in nadzornih svetov dokapitaliziranih bank omogočali rope, ki so posledično spet in spet praznili žepe že tako ali tako obubožanih davkoplačevalcev. Smola. Kaže, da Cerarjeva vlada ne bo omogočila, da bi to izvedeli. Kaže namreč, da so se v Stranki Mira Cerarja (SMC) po pragmatičnem premisleku odločili, da ti dve stvari (upoštevanje izsledkov neodvisne revizije postopkov v zvezi s Tešem 6 in odkrivanje odgovornih za črno bančno brezno) nista med nujnimi prioritetami domnevno novega in tako drugačnega vodenja države.

Nihče ni izsiljeval niti popustil

Na prvi pogled je ob tem marsikdo pričakovano pomislil, da je SMC s tem najbrž popustil Židanovemu SD, ki morda z razlogom ne želi, da bi državljanom na teh dveh področjih nalili čistega vina. A to naj bi bile zgolj prenagljene oziroma neutemeljene špekulacije. Res? Presodite sami. Iz poslanske skupine SD so vsa uredništva slovenskih medijev ogorčeno obvestili, da zelo ostro zanikajo vse špekulacije, ki zaradi tretjega osnutka koalicijske pogodbe krožijo v javnosti in po katerih bi bila cena (ki jo mora plačati SMC!) za vstop SD v vlado med drugim tudi odpoved prvotno še predvidenima preiskovanju odgovornih za bančne luknje in upoštevanju revizije postopkov glede Teša 6. »Informacije niso samo neresnične, temveč popolnoma izkrivljajo dejansko namero SD, ki se je med pogovori in dopolnjevanjem koalicijske pogodbe zavzemala za javno preiskavo nastalega stanja v bankah po islandskem vzoru, kar pomeni preiskavo celo z večjimi pooblastili in dostopnostjo podatkov. Prav tako se je SD zavzemala in se zavzema tudi za revizijo Teša 6,« lahko preberemo v navedeni izjavi SD za javnost.

Zanimivo. Če sta SMC in SD še vedno za preiskavo in revizijo, kdo jima potem sploh lahko v tem hipu nasprotuje? V redu, lahko bi jima na koncu koncev nasprotovalo Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB), vendar to zdaj ne bi bilo več odločilno, saj ga tako ali tako ne bo v koaliciji, a ne? Da bi jima iz opozicije nasprotovala Janšev SDS ali Združena levica, ni nobenega indica. Saj res, lahko bi jima »subliminalno« (iz ozadja in na skrivaj) nasprotoval Erjavčev Desus. Zakaj pa bi Desus nasprotoval preiskovanju odgovornih za bančno črno luknjo ali upoštevanju izsledkov neodvisne revizije postopkov v zvezi z gradnjo Teša 6? Čemu že?

Ali sploh obstaja še katera druga možnost? V politiki vedno obstaja še katera druga možnost. Obstaja, na primer, možnost, da strici iz ozadja, ki sicer navdušeno podpirajo projekt dr. Mira Cerarja mlajšega in njegove SMC, ne pri prvem ne pri drugem osnutku koalicijske pogodbe namenoma še niso hoteli povedati, kaj od tistega, kar je pisalo v obeh, jim ni pogodu, ter da so šele pred redakcijo tretjega osnutka presodili, da zdaj najbrž že lahko zahtevajo upoštevanje svojih pomislekov. To naj bi bilo, trdijo naši viri, povezano še z nečim: da nekateri izmed vplivnih posameznikov iz kroga SMC, ki so sodelovali pri določitvi prvega in drugega osnutka, pri odločanju o takšni spremembi drugega, da bi iz njega nastal za vse sprejemljivejši tretji osnutek, menda »niso več mogli oziroma preprosto niso utegnili« zagovarjati svojih neomajnih stališč.

Cerar zaščitil svoje sodelavce

Da sta generalni sekretar SMC dr. Erik Kopač in eden od ključnih avtorjev programskih smernic SMC, izredni profesor ljubljanske ekonomske fakultete dr. Aleksandar Kešeljević od avgusta 2007 do sredine avgusta 2008 nadzirala družbo Infond holding 3, kar naj bi pomenilo, da sta v (t)istem obdobju sodelovala tudi z Boškom Šrotom in, posredno, s Stanetom Valantom, so prvi poročali v informativni oddaji Planet TV. Na to se je nemudoma na spletni strani SMC odzval kar dr. Miro Cerar mlajši, ki je hitel pojasnjevati, češ da njegova tesna sodelavca in soustvarjalca programa SMC nista nikoli sodelovala s Šrotom, saj sta bila člana nadzornega sveta Holdinga 3, ko ta že ni bil več v njegovi lasti. Cerar je kot povsem neutemeljene zanikal tudi domneve o njunem morebitnem sodelovanju z Valantom ali Gregorjem Golobičem.

Deli s prijatelji