IZREDNO

Bančna luknja: hočejo seznam, kdo je kriv zanjo

Objavljeno 20. december 2013 09.27 | Posodobljeno 20. december 2013 09.27 | Piše: STA, T. L.

Slovenci smo doslej za dokapitalizacije bank dali že več kot 10 milijard evrov.

Facebook je seznanjen tudi z aktualnimi dogodki

LJUBLJANA – DZ se bo danes sestal na izredni seji, na kateri bo na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o sanaciji bank. Pobudniki seje od vlade zahtevajo seznam odgovornih za prejšnji teden razkrito večmilijardno luknjo v bankah v lasti države. Za razpravo so si vzeli več kot šest ur časa.

Potem ko so prejšnji četrtek objavljeni rezultati stresnih testov pokazali, da znašajo kapitalske potrebe v osmih pregledanih bankah skoraj 4,8 milijarde evrov, je država v sredo za dokapitalizacijo NLB, NKBM in Abanke že namenila skoraj tri (3) milijarde evrov. Hkrati so že stekli tudi postopki za prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Nikoli odplačana posojila

Za veliko teh posojil, ki niso bila nikoli odplačana, v SDS menijo, da so bila dodeljena na podlagi političnih pritiskov, prijateljskih vezi in klientelističnih povezav. Te povezave po njihovem mnenju izvirajo še iz časa pred osamosvojitvijo, od vlade pa želijo izvedeti, v kolikšni meri je luknja v bankah posledica načina privatizacije bivšega družbenega premoženja, ki so ga večinsko izvedle elite, zbrane okoli levih političnih strank.

Slovenci, ki smo doslej za dokapitalizacije bank dali že več kot 10 milijard evrov, morajo po mnenju SDS izvedeti, kdo so odgovorni za luknjo v bankah. V prvi vrsti so to člani uprav in nadzornih svetov ter lastniki in Banka Slovenije, dodatno pa v SDS pričakujejo tudi seznam ljudi, ki so odobravali te kredite.

O zahtevi SDS je v četrtek razpravljal odbor DZ za finance in monetarno politiko, ki pa predlaganih sklepov ni podprl, zato je pričakovati, da DZ po koncu današnje razprave o njih ne bo glasoval. Na seji je prevladalo stališče, da sprejem takšnih sklepov ni potreben, vlada pa da v prizadevanjih za očiščenje bank ukrepa pravilno.

Deli s prijatelji