NA KOŽO

Balon medtem 
ni iz tulipanov

Objavljeno 27. marec 2014 23.20 | Posodobljeno 27. marec 2014 23.21 | Piše: Jadran Vatovec

Če je zakon o davku na nepremičnine res odličen, čemu bi ga še izboljševali?

»Dileme, ali se prilagoditi novim razmeram ali še kar togo vztrajati pri zastarelih vzorcih, preprosto ni več. Nujna prilagoditev novim razmeram je edini ključ za nas in za ves svet,« je v svoji diplomi poudarila diplomantka neke ljubljanske fakultete. Diplomirala je pred sedmimi leti.

Bi bilo v Sloveniji lahko od takrat (marsi)kaj drugače? Zagotovo. Toda prevladujoči modus operandi hitro odstopajočih ministric in ministrov, tajkunskih menedžerjev in tako imenovanih skladnostnih direktorjev, ki še kar trdno držijo v rokah škarje in platno, ni nekaj posodobljivega. Njim gre konec koncev še vedno odlično, njim prav nič ne manjka. Polne žepe (bančne račune) in želodce (riti) imajo zato, ker so se znali oklepati nekaterih že zdavnaj preživetih in samo za navadne državljane škodljivih vzorcev. Še vedno se jih oklepajo!

Medtem ko večina državljanov svoje vse skromnejše prihranke pohlevno prispeva za polnjenje milijardnih črnih lukenj v državnih bankah. Medtem ko je Slovenija med tistimi članicami EU (poleg Grčije, Cipra in Malte), v katerih se obseg dela na črno še kar povečuje. Medtem ko nas vlada prepričuje, da želi odličen zakon o davku na nepremičnine izboljšati. Če je že odličen, kakšen bo šele po izboljšavi? Po mnenju vladne koalicije je odlična tudi novela arhivskega zakona. Vladna koalicija trdi, da ima vse argumente in lahko o tem brez težav prepriča volivce. Zakaj ji ne bi verjeli? A zakaj se potem tako boji referenduma, zakaj je tako omalovažujoča do 46.716 podpisnikov »zahteve za razpis referenduma proti zapiranju arhivov«, čemu bi rada dosegla, da bi bil referendum takrat, ko bo najbrž nižja volilna udeležba? Prenapihnjenost balona naše politične elite z nebulozami je nedvomno na rekordnih ravneh. Vprašanje pa je, koliko se takšen balon še lahno napihne in kaj vse bo porušil udarni val, ko se bo razpočil. Kaj pa, če bodo posledice eksplozije slovenskega nebuloznega balona bolj uničujoče od implozije tako imenovanega tulipanskega balona v 17. stoletju na Nizozemskem? Ne, naša težava ni to, da ne vemo, da imamo opraviti z balonom demagoških nebuloz. To vemo ali vsaj slutimo. Naša težava je, da nimamo kam »še pravi čas uiti«.

Deli s prijatelji