PADLI VELEPOSLANIK

Balažic se je hvalil z vplivom na NSi, tam pa ne vedo nič o tem

Objavljeno 27. maj 2014 11.19 | Posodobljeno 27. maj 2014 11.27 | Piše: P. J., T. L.

Pravijo, da ni član stranke, da sta s predsednico le sokrajana iz Moravč.

Milan Balažic bo moral zapustiti slovensko veleposlaništvo v Avstraliji.

LJUBLJANA – Padli slovenski veleposlanik v Avstraliji Milan Balažicimage se je po deželi kengurujev hvalil s svojimi tesnimi stiki s stranko NSi, trdijo naši viri iz slovenske emigracije v deželi tam spodaj. Med drugim si pripisuje tudi zasluge za njihovo spremembo politične umeščenosti, širokoustil se je celo, da je bolj sredinska usmerjenost stranke njegovo delo. Odločitev zunanjega ministra Karla Erjavca, da Balažica odpokliče, so sicer Slovenci v Avstraliji pozdravili, Florjan Auser iz Slovenian Media House pa je za naš portal dejal, da je veleposlanik Balažic podcenjeval slovensko skupnost in njeno homogenost v Avstraliji. Dejal je, da je imel veleposlanik nemalo priložnosti, da bi zadevo popravil in se tudi opravičil, toda to se ni zgodilo. Več na povezavi.image

Politično preusmerjanje?

V NSi zatrjujejo, da Balažic ni član njihove stranke, da sta s predsednico stranke Ljudmilo Novak le sokrajana v Moravčah. Pravijo, da se v Avstraliji nista obiskovala, saj je predsednica NSi Slovence v Avstraliji obiskala kot evropska poslanka leta 2008. »Obiskala je tudi predstavništvo Slovenije v Canberri, vendar takrat po vsem znanih podatkih gospod, o katerem vprašujete, ni bil veleposlanik v Avstraliji.«

Ni pa Balažic le blizu NSi, ampak tudi predsedniku SD Igorju Lukšiču, s katerim je redno sodeloval že v času skupne profesure mladih politologov na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Lukšič je bil recenzent njegove Politične antifilozofije.

Sporni gost

Slovenski emigranti v Avstraliji so sicer prepričani, da se je Balažic metaforično sam ustrelil v koleno in da je tudi Erjavec končno spoznal, da ga je zavajal. Prepričani so še, da do odpoklica nikakor ne bi prišlo, če ne bi bilo volilno leto.

Naj spomnimo: Balažic se je sredi škandala znašel, ko se je na sprejemu v Avstraliji pojavil tudi obsojeni pedofil Nicholas Oman. S prisotnostjo je razburil Slovence ob svečanem odprtju konzulata v Melbournu. Balažic se je s pojasnjevanjem zapletal, nekdanji častni konzul RS v Sydneyju pa je zapisal v pismu, da mu je Balažic dejal, da gre za načrtno rehabilitacijo Omana.

Balažic se iz Avstralije vrača 31. julija.
 

Deli s prijatelji