AFERA

Balažic: SDS izsiljevala Pahorja

Objavljeno 22. julij 2014 23.06 | Posodobljeno 22. julij 2014 23.05 | Piše: STA, Mo. S.

Milan Balažič z novimi obtožbami na račun slovenske politike.

Borut Pahor, predsednik države in Janez Janša, predsednik SDS.

LJUBLJANA – Bivši veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic se je danes oglasil z novimi obtožbami na račun slovenske politike. Predsedniku republike Borutu Pahorju očita, da je bil tarča izsiljevanja SDS in da ga je bil zato prisiljen odpoklicati z veleposlaniškega mesta. Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisal Balažic, so v preiskovanju vzrokov za njegov odpoklic s položaja veleposlanika prišli do »preverljive informacije«, ki jim je bila posredovana »z enega od visokih mest v slovenski politiki«.

Po tej informaciji naj bi vrh SDS izvedel za »določene (zunanje) politične napake« Pahorja, ki jih je ta ob pomoči vodstva zunanjega ministrstva prikril pred slovensko javnostjo. V SDS naj bi Pahorja izsiljevali in mu postavili alternativo – ali bo »sodeloval v političnem pogromu« Balažica ali pa bo sam doživel postopek odpoklica oziroma obtožbe pred ustavnim sodiščem. Pahor se je po pisanju Balažica »odločil za zanj ugodnejšo odločitev in sprožil odpoklic veleposlanika«. V sporočilu, pod katerim je poleg njega samega podpisana še »skupina diplomatov«, zato ustrezne institucije RS poziva, da raziščejo utemeljenost teh navedb in ustrezno ukrepajo.

O absurdih in natolcevanjih

Na te obtožbe so se odločno odzvali v uradu predsednika in v SDS. »Omenjene navedbe so absurdne. Predsednik republike je nad njimi osupel,« so zapisali v Pahorjevem uradu in dodali še, da se je predsednik za odpoklic Balažica odločil po pogovorih z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in na podlagi sklepa vlade.

V SDS pa so zapisali, da je vse navedeno o domnevnih povezavah med Balažicem, SDS in Pahorjem »navadno natolcevanje«. Obenem so izrazili začudenje, zakaj se v tem primeru – »glede na javno objavljeno korespondenco med Balažicem in nekaterimi političnimi predstavniki, ki pa ne prihajajo iz vrst SDS, ki meri na storitev kaznivega dejanja« – še ni začela tožilska preiskava.

Deli s prijatelji