VODSTVO NAJBOLJŠEGA SOSEDA

Balažič ostaja prvi mož Mercatorja

Objavljeno 18. september 2014 17.13 | Posodobljeno 18. september 2014 17.13 | Piše: STA, A. L.

Člana uprave sta Drago Kavšek in Igor Maroša.

Toni Balažič.

LJUBLJANA – Po prevzemu, ki ga je izvedel hrvaški Agrokor, je nadzorni svet Mercatorja danes razrešil dosedanje štiri člane uprave družbe ter ponovno imenoval Tonija Balažiča za predsednika uprave, Draga Kavška in Igorja Marošo pa za člana uprave. Petletni mandat bodo nastopili v petek, so po seji nadzornikov sporočili iz Mercatorja.

Balažič bo kot predsednik uprave družbe odgovoren za upravljanje skupine Mercator in upravljanje trgovinske dejavnosti na trgih Srbije in Črne gore. Kavšek bo odgovoren za upravljanje področij financ, računovodstva in kontrolinga, informatike, telekomunikacij ter hčerinskih družb Mercator-H, Mercator-BL in Mercator-BH. Maroša pa bo pristojen za upravljanje operativnega področja Mercator trgovina Slovenija in neosnovnih dejavnosti skupine.

O delavcih s sindikati

V skladu s pogodbo o prodaji Mercatorja Agrokorju je nadzorni svet tudi imenoval svojega predstavnika v nadzorni odbor, ki bo odgovoren za spremljanje spoštovanja dogovorjenih zavez v okviru pogodbe. To je Darko Knez, člani nadzornega odbora pa so še Balažič, predsednica sveta delavcev Vesna Stojanović in Nenad Filipović iz IEDC – Poslovne šole Bled kot neodvisen strokovnjak, ki je tudi predsednik tega odbora.

Ob junijskem podpisu omenjene pogodbe se je Agrokor med drugim zavezal, da bo spoštoval kolektivne pogodbe in pravice delavcev, da se bo o vprašanju števila delavcev še najmanj tri leta četrtletno posvetoval z reprezentativnimi sindikati, da bo vsaj 10 let ostal registriran v Ljubljani ter imel tam center upravljanja svojega poslovanja ter da bo obstoječim slovenskim proizvajalcev še vsaj tri leta zagotavljal vsaj enak položaj v družbi.

Zaradi izteka mandata je nadzorni svet danes imenoval tudi nove člane revizijske komisije. V njej so Sergeja Slapničar, Ivan Crnjac in Damir Kuštrak.

Za vsako delnico 86 evrov

Agrokor je konec junija od konzorcija prodajalcev na čelu s Pivovarno Laško pridobil 53,12 odstotka Mercatorja, zatem pa v okviru prevzemne ponudbe, ki je veljala do 1. septembra, povečal lastniški delež v slovenskemu trgovcu na 80,75 odstotka. Za vsako delnico je odštel 86 evrov.

Hrvaški kupec je poleg tega v okviru dogovora z bankami o prestrukturiranju Mercatorjevega dolga slovenskemu trgovcu zagotovil še podrejeno posojilo v višini 220 milijonov evrov za dokapitalizacijo in obratna sredstva.

Po izteku ponudbe za prevzem ostajajo med lastniki Mercatorja večinoma banke in skladi, 1,12 odstotka delnic pa ima v lasti tudi Mercator sam. Od malih delničarjev jih ponudbe ni sprejelo 2804, skupaj pa imajo v lasti blizu 60.000 delnic oziroma 1,59 odstotka vseh. V društvu Mali delničarji Slovenije pričakujejo, da bo Agrokor tudi te delnice odkupil po 86 evrov, saj marsikdo ponudbe ni sprejel, ker je potekala v času dopustov, nekateri pa imajo v teku zapuščinske postopke.

Manj prihodkov

Z Mercatorjevimi delnicami se še trguje na Ljubljanski borzi, trenutno pa se njihova cena giblje pri 76 evrih.

Nestabilna lastniška struktura v preteklih letih je imela negativne učinke na delovanje skupine Mercator. Leta 2013 je čista izguba skupine znašala 16,9 milijona evrov, leto prej pa 104 milijone evrov.

Stabiliziranje lastniške strukture že vpliva na poslovanje družbe, pravijo v Mercatorju. V letošnjem prvem polletju je skupina ustvarila 1,3 milijarde evrov prihodkov iz prodaje, kar je štiri odstotke manj kot v istem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 11,8 milijona evrov.

Deli s prijatelji