VARČEVANJE? AH, DAJTE, NO

Bajni zaslužki slovenskih EU-poslancev: milijon evrov v enem mandatu

Objavljeno 17. julij 2013 15.37 | Posodobljeno 17. julij 2013 15.39 | Piše: S. U.

Janez Potočnik je najbolje plačani slovenski funkcionar v EU, sledijo Anton Rop, Marko Ilešič in Milan Cvikl.

Najbolje plačani slovenski uradnik je Janez Potočnik.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Medtem ko Bruselj vztrajno pošilja navodila, kako je treba varčevati, pa to očitno ne velja za funkcionarje v EU. Njihove plače in druge ugodnosti iz leta v leto rastejo, izjema niso niti naši evroposlanci.

Potočniku 600 evrov mesečno za zabavo

Kot poroča revija Lady, je najbolje plačani slovenski funkcionar v EU komisar v Evropski komisiji Janez Potočnik. Na mesec dobi več kot 30.000 evrov. Mesečna plača namreč presega 20.000 evrov, 15 odstotkov dobi za pokrivanje stroškov bivanja, 600 evrov dobi za zabavo (!), kar je le eden od mnogih mesečnih dodatkov. 

Za 37 ur tedenske delovne obveznosti mandat komisarja v EU prinese okoli milijon evrov zaslužka.

Pokriti so tudi potni stroški in dnevnice, zagotovljena je pokojnina v znesku več kot 4000 evrov ter seveda še mastno nadomestilo po izteku mandata. Za 37 ur tedenske delovne obveznosti vam mandat torej prinese okoli milijon evrov zaslužka. Po mnenju Potočnika pa zaslužek sploh ni prevelik, ker so komisarji nemalokrat ločeni od družin.

Pri vrhu tudi Anton Rop

V malo nižjem zaslužkarskem rangu (okoli 25.000 evrov) so nato podpredsednik Evropske investicijske banke Anton Rop, predsednik petega senata na sodišču EU Marko Ilešič in član Evropskega računskega sodišča Milan Cvikl. S 15.000 evri jim sledita član splošnega sodišča EU Miro Prek in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice (to sicer ni del EU) Boštjan M. Zupančič.

Zver, Kacin in Kukovičeva med 'reveži'?

Kot še pišejo v reviji Lady, so glede na prej omenjene že skoraj reveži naši evropski poslanci: Milan Zver, Romana Jordan Cizelj, Tanja Fajon, Mojca Kleva, Alojz Peterle, Jelko Kacin, Ivo Vajgelj in Zofija Mazej Kukovič. Ti na mesec zaslužijo 10 tisočakov, od katerih je dobrih 6000 evrov plače, preostalo pa je namenjeno kritju stroškov. A pozor, evroposlancem teh ni treba dokazovati.

Da o različnih asistentih, ki si jih izbirajo in ki so plačani posebej, niti ne izgubljamo besed …

Deli s prijatelji