KRITIČNO

Bagola: Ustanovnih kongresov je več kot gasilskih veselic

Objavljeno 12. junij 2014 20.35 | Posodobljeno 12. junij 2014 20.36 | Piše: P. J.

Kreativni direktor Pristopa in družbeni kritik Aljoša Bagola pravi, da stranke na levici trenutno gledajo le na to, »kako se bodo pripraskale do parlamentarnega pragu«.

Ustanovni kongres Združenja Alenke Bratušek je potekal prejšnjo soboto.

LJUBLJANA – Kot gobe po dežju so v tednu, ki je za nami, rasle in se ustanavljale nove stranke na levici. Združenje Alenke Bratušek, Stranka Mira Cerarja in Verjamem so nove politične stranke, ki se bodo borile za prevzem oblasti. Dejan Židan in Alenka Bratušek se preizkušata v vlogi povezovalca raztreščenih in razkropljenih strank, vendar bodo, kot kaže, pogajanja dolga in naporna.

Brez kompasa in brez identitete

Do dogajanja na levici pa je kritičen kreativni direktorja Pristopa Aljoša Bagola, ki pravi, da je levica ostala brez kompasa in identitete. »Število ustanovnih kongresov, ki jih je več od gasilskih veselic, je sicer razumljivo. Očitno je pa tudi to, da možnost kakovostnega sodelovanja med njimi ni mogoča in da v tem trenutku gledajo le na to, kako bi se v trenutnem političnem razsulu pripraskali do parlamentarnega pragu. Očitno se jim zdi, da bi bilo to najlažje kar z imenom in s priimkom v logotipu.«

image 

Aljoša Bagola, kreativni direktor Pristopa, pravi, da je to, kar se dogaja pri nas, zgolj izmišljevanje slabih imen za stranke, hitro rezerviranje prostih prireditvenih kapacitet in ihtavo sestavljanje prigrizkov.
 
 

Več izbire kot v trgovinah

Na vprašanje, kakšno sporočilo in vtis puščajo kongresi pri volivcih, Bagola odgovarja, da običajno služijo utrjevanju pripadništva, krepitvi zmagovalnega duha in izčiščenju predvolilne retorike. Predvolilni kongresi naj bi bili po njegovo šopirjenje pred nasprotniki in mediji. »To, kar se dogaja pri nas, je pa zgolj izmišljevanje slabih imen za stranke, hitro rezerviranje prostih prireditvenih kapacitet in ihtavo sestavljanje prigrizkov. Na voliščih bomo julija tako imeli skoraj več izbire kot v trgovinah. Skupaj z razprodajami se bo dogajala še razprodaja politike. Slovenska je v tem trenutku namreč res zelo malo vredna.«

Ni še odločeno

Med kongresi, ki smo jim bili priče, je bilo različno število prisotnih podpornikov. Alenko Bratušek in njeno zavezništvo je prišlo podpret približno 250 članov, Mira Cerarja in njegovo stranko približno 600, pri Igorju Šoltesu pa se je številka gibala okoli 100 članov. Bagola je prepričan, da se število udeležencev ne more neposredno prevajati v uspešnost na voliščih, saj »so ti obiski zapovedani in ne kažejo sentimenta volilnega telesa«. Opozarja, da se v današnjem svetu uspešnost šteje tudi s številom deljenih vsebin na družbenih omrežjih, v čemer pa slovenski politiki niso ravno dobi. »So pa zelo dobri v tem, kolikokrat moramo zaradi njih ugasniti televizor,« je še za konec dodal Bagola. 

 

Deli s prijatelji