EKONOMIKA GOSPODINJE

Babica na internetu

Objavljeno 13. junij 2012 10.02 | Posodobljeno 13. junij 2012 10.02 | Piše: Mateja Muršec

Sodobni načini komuniciranja lahko tudi starejšim generacijam prihranijo kar zajeten kupček denarja. Morda je zdaj ravno pravi čas, da se lotimo tega.

Starejši, učite se od mlajših. Foto: Shutterstock

»Zbrisal bom mamo in ne bo več moja prijateljica na facebooku. Kar naprej komentira moje objave.« Taka izjava je pravzaprav kar malo smešna, če to izjavi nekdo, ki je star štirideset let. Ta mama, ki je hkrati jasno že babica, ima seveda že skoraj sedemdeset let in ni ravno običajno, da bi ljudje v tem življenjskem obdobju preživljali noči ob brskanju po spletu. Pred kakšnim letom, ko sem se po naključju ustavila pri omenjeni mami, je tudi mene začudilo, ko mi je razlagala, kako da jo kar glava boli, ker ji ne dela povezava in serviserji niso pravočasno odpravili napake. Potem pa mi je razložila, kaj je glavni razlog, da tako nujno potrebuje moderno povezavo s svetom, in po hitrem izračunu mi je bilo jasno, zakaj bi jo brez medmrežja bolela glava.

Telefonija ali splet

Njena hči namreč živi na Portugalskem. Res da jo obišče vsako leto, vendar želita imeti stalne stike. »Skoraj vsak dan se slišiva,« mi je povedala. Glede na to, da je znana kot zelo komunikativna oseba, predvidevam, da prej kot v eni uri ne konča pogovora. Če bi te razgovore opravljala po telefonu, bi za vsako minuto odštela 0,12 evra, torej 7,2 evra na uro. Če bi hčerko poklicala samo enkrat na teden, bi skupni znesek presegel 370 evrov na leto. Tako pa se je raje naučila uporabljati internet. Na računalnik je s preprostim prenosom namestila program, ki ji omogoča brezplačno klepetanje z ljudmi po vsem svetu. Običajnemu hišnemu računalniku, ki se ga je njen sin želel znebiti, saj njegova zmogljivost ni več dosegala uporabnikovih zahtev, je dodala celo kamero.

100 evrov iz računalnika

Čeprav je sinu za star računalnik plačala sto evrov, za spletno kamero 20, mesečno naročnino za internetno povezavo pa poravna kar operaterju za kabelsko televizijo z doplačilom 13 evrov, je z investicijo izjemno zadovoljna. Z denarjem, ki bi ga samo v enem letu porabila za telefon, je torej nakupila vso potrebno opremo, se povezala s svetom in še prihranila skoraj 100 evrov. Samo v prvem letu.

Vsa naslednja leta, dokler bo računalnik deloval, bo prihranila še dodatnih 120 evrov. Poleg tega lahko, kadar koli ima hči čas in je v bližini računalnika, neomejeno premlevata o receptih, vremenu, težavah in, kar jima je trenutno najpomembnejše, o veselju, ki ga imata z najmlajšo družinsko članico.

Deli s prijatelji