BOMBA

Avtor e-grožnje 
je klical medije

Objavljeno 22. februar 2012 11.00 | Posodobljeno 22. februar 2012 10.26 | Piše: Jadran Vatovec

Bo policija tokrat zagotovo odkrila, kdo so pustne šeme, ki pišejo anonimne grožnje?

Policija je preiskala sedež SLS: bo preverila tudi klice, ki so jih prejela nekatera uredništva? Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – Na sedežu Slovenske ljudske stranke (SLS) so predvčerajšnjim, ob natanko 17. uri, 59 minut in 59 sekund, po elektronski pošti prejeli anonimno grožnjo. Pošiljatelj, ki si je izbral vzdevek Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., je v njej zapisal: »Pozdravljeni. V skupnosti za svobodno Slovenijo (beri sSS) menimo, da je bilo dovolj krivic narejenih s strani vaše stranke za nas, ki nismo deležni vaših ugodnosti, bonitet, imunitet ter podobnega sranja. Volitve so bile še enkrat več prevara, prevaranti pa ste vsi, ki ste sodelovali! Zadnji čas je, da se ljudstvo maščuje. Ker ne podpiramo nobenih tovrstnih oblik tiranije, ki jo izvajate v vaši stranki ter v strankah nasploh, je za danes, 20. 2. 2011 ob 21.00 uri v vaših prostorih na Beethovnovi ulici napovedan ognjemet (beri bomba), ki bo dodobra raztresel vaše ’sobane’ ter osvetlil parlament, hram nedemokracije. sSS vam želi bombastičen večer!«

Napačen datum

Edini kazalnik, da bi to lahko bila pustna šala, je bil v grožnji zapisan datum: 20. 2. 2011. Točno tako, 2011, ne 2012.

No, kljub temu je na Beethovnovo morala pohiteti policija, ki je zavarovala zunanjost in notranjost sedeža SLS ter za ves promet začasno zaprla del ulice. Policija je morala evakuirati tudi občane, ki živijo v stanovanjih nad sedežem SLS. Strokovni policijski pregled prostorov SLS in bližnje okolice je vsega skupaj trajal dobro uro, policisti pa resda niso odkrili nobenega sumljivega, kaj šele eksplozivnega telesa.

Da bodo nekateri, ki pač (iz njim znanih razlogov) ne bi radi, da bi novi vladi uspelo izvleči voz iz blata (našo državo iz krize), spet, kot že večkrat v zadnjih dvajsetih letih, vladnim strankam metali polena pod noge tudi s pošiljanjem skrajno primitivnih, anonimnih groženj, smo pravzaprav pričakovali oziroma slutili že vnaprej. To bi najverjetneje storili tudi, če v zadnjih dneh ne bi kraljeval norčavi pust. Treba je vsekakor vedeti, da so take grožnje tudi v pustnem času kaznive: če bo policiji kdaj uspelo odkriti, kdo jih razpošilja naokrog oziroma kdo je kriv za lažno najavo bombnega napada. Po navadi pa ji to žal ne uspe.

Spomnimo: že na začetku letošnjega januarja je skupina objestnežev (?) v Lukovici pri Domžalah vlomila v avtomobil prvaka SLS mag. Radovana Žerjava, ki je bil takrat (v času vloma) na enem od predkoalicijskih sestankov. Policija domneva, da vsaj vlom ni bil politično motiviran. Ponedeljkova grožnja z lažnim bombnim napadom je, tako vse kaže, vendarle pomenila premišljeno politično ustrahovanje.

Pa so za to kakšni indici? Še najzanimivejša je naslednja podrobnost: v času, ko je na elektronski naslov SLS prispela anonimna grožnja, je bila v prostorih te stranke samo ena oseba, ki pa sploh ni takoj opazila na novo prejetega elektronskega sporočila. Zanj je izvedela šele ob 19.25, ko so jo po telefonu poklicali iz uredništva POP TV in jo začeli spraševati o bombni grožnji. Natanko tako, najprej so menda na sedež SLS poklicali iz uredništva POP TV, potem je predstavnica SLS preverila v računalniku in se prepričala, da jim je nekdo res poslal grožnjo, in šele čez čas je prišla policija. Kako je to mogoče?

V omenjeno uredništvo in uredništvo še najmanj enega slovenskega tiskanega medija naj bi celo po telefonu poklical pošiljatelj e-anonimke in jim vnaprej pojasnjeval (?!), češ da bo SLS poslal grožnjo glede bombe, ki bo eksplodirala ob 21. uri.

No, če pa to res drži, bo slovenska policija zadevo tokrat zagotovo uspešno preiskala in odkrila, kdo si je privoščil pustno bombno potegavščino, a ne?  

Policija je vedela prej kot SLS

V včerajšnjih dnevnih informacijah za kroniko, ki jih uredništvom slovenskih medijem pošiljajo iz Policijske uprave Ljubljana, smo med drugim lahko prebrali tudi to: »20. 2. 2012 okoli 19. ure je bila PU Ljubljana obveščena o možnosti sprožitve eksplozivnega telesa v prostorih na Beethovnovi ulici v Ljubljani. Policisti so takoj po obvestilu kraj zavarovali in začeli postopke, ki so za take dogodke predvideni. Med drugim so pregledali notranjost in okolico zgradbe, pri tem pa niso našli eksplozivnega telesa oziroma kakšnega drugega sumljivega predmeta. Nekaj minut po 21. uri so končali aktivnosti. Policisti še zbirajo obvestila v zvezi s kaznivim dejanjem zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. O zbranih ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo.«

Deli s prijatelji