CARAVANING CLUB

Avtodomarji se radi družijo

Objavljeno 03. april 2017 16.48 | Posodobljeno 03. april 2017 16.48 | Piše: Drago Bulc

Caravaning club Slovenija je največje združenje avtodomarjev pri nas, člani in simpatizerji pa se redno srečujejo in skupaj odkrivajo domovino in tujino.

Večina tistih, ki niso lastniki avtodomov ali pa si jih nikoli niso izposodili, so po večini prepričani, da so avtodomarji izraziti individualisti, ki doma in po svetu potujejo skupaj z zakonskim partnerjem, družino ali najboljšimi prijatelji. Nekaj je resnično takšnih, saj jim hišica na kolesih omogoča neodvisna potovanja in preživljanje počitnic. Veliko ali celo večina pa je takšnih, ki individualnost, kadar jim je seveda do tega, radi spremenijo v prijetna druženja. Te vrste avtodomarjev se združujejo v razne klube in društva. Najstarejše in največje združenje avtodomarjev v Sloveniji je CCS.

Več kot 700 članov

»Caravaning club Slovenija je sodobno in odprto društvo, ki povezuje vse, ki se zavzemamo za svobodo gibanja in nam je blizu preživljanje prostega časa v naravi,« nam je predsednik CCS Marjan Krempelj predstavil osnovno vodilo, ki združuje prek 700 lastnikov avtodomov in njihovih družinskih članov na Slovenskem. »Vsak, ki so mu te vrednote blizu, lahko postane naš član. To sporočilo so zapisali ustanovitelji društva in velja še danes. Kdo, če ne avtodomar, lahko z izkušnjami pripomore k izboljšanju tovrstnega turizma? V ta namen se je društvo aktivno vključilo v sodelovanje z Mrežo postajališč za avtodome v Sloveniji.« Začetki klubskega delovanja segajo v leto 2001, ko je avtodomarski zanesenjak Andrej Sedej našel redke somišljenike, ki so prosti čas preživljali nekoliko drugače, iz te peščice ljudi je nastalo društvo Caravaning klub Slovenije, ki je leto po ustanovitvi klub internacionaliziralo v club. Na prvem srečanju CCS na Rogli se je 2002 zbralo 36 posadk, klub je štel 100 članov.

»Od tedaj je bilo članov vsako leto več, tako da jih je zdaj že prek 700, poleg njih pa še veliko simpatizerjev. Zadnjih nekaj let vsako leto organiziramo okrog 30 srečanj doma, udeležujemo se tudi srečanj mednarodne organizacije F.I.C.C. (Mednarodno združenje za kamping in karavaning), katere polnopravna članica smo,« je pestro delovanje kluba opisal Krempelj.

Najmanj za tri dni

In kdo so člani društva? »Pri nas še prevladuje mnenje, da ima avtodom nekdo, ki je starejši in ima veliko časa. Deloma to drži, vendar imamo v zadnjem času vse več mladih članov, ki znajo izkoristite dragocene proste trenutke, da jih preživijo z družino v naravi in na prijetnih druženjih. Tako smo prerasli tudi ta stereotip, in kljub temu da je povprečna starost naših članov nekoliko višja, to ni ovira, da naša srečanja niso aktivna in zanimiva. Že pri pripravi programa srečanj velja tihi dogovor, da se dobimo za tri dni, ki jih je treba popolnoma izkoristiti. V petek se dobimo na predvidenem kraju, poskrbimo za namestitev, tako da ne motimo okolice, sledi spoznavni večer. Glede na to, da imamo v klubu kar nekaj odličnih glasbenikov, ki primejo v roke harmoniko, kitaro, klarinet, trobento ipd., pevci pa smo po kakšnem kozarčku itak vsi, se lahko večer zavleče do ranih jutranjih ur.«

Po zagotovilu predsednika to ni razlog, da se ne bi prihodnji dan udeležili že vnaprej planiranih dejavnosti. »Sledijo aktivnosti, ki so prilagojene željam udeležencev. Največkrat se razdelimo v več skupin, od pohodnikov, kolesarjev, ribičev, sprehajalcev in takšnih, ki samo uživajo pri avtodomih in čakajo na zanimiv večer. Naši člani so aktivni kolesarji, pohodniki, vse več je ribičev. Po napornem dopoldnevu in dobrem kosilu ter kratkem počitku pridejo na vrsto balinčki in še kaj bi se našlo,« je opisal rekreacijske aktivnosti članov kluba, ki ga vodi. 

Družabna srečanja

Na družabnih srečanjih Caravaning cluba Slovenija se zbere od 20 do 100 posadk (avtodomov). Na zadnjem srečanju v Termah Zreče, v sklopu katerega je bila tudi letna skupščina, so parkirišče zasedli s 87 avtodomi, udeležencev pa je bilo kar 183. Da so avtodomarji, zduženi v CCS, res velika družina veseljakov, smo se lahko prepričali na zadnjem srečanju v Zrečah, ko so se takoj po letni skupščini, še preden so jim postregli z večerjo, že zavrteli na plesišču in rajali pozno v noč.

Ko se Micki zmeša

»Na potovanjih je drugače, saj mora biti v skupini deset ali še več avtodomov vse disciplinirano. Ve se, kdo bo vozil prvi in kdo zadnji. Udeleženci karavane so opremljeni s tehničnimi pripomočki za lažjo komunikacijo in dogajajo se tudi popestritve z raznimi medklici, predvsem takrat, ko prvi v koloni zaide. 'Micki se je zmešalo,' se običajno izgovarja (Micka je seveda naprava za navigacijo). Vendar vedno pridemo na cilj, četudi včasih po kakšni malo ožji poti, te dogodivščine pa so seveda gradivo za pogovore še več naslednjih dni ali srečanj.«

Deli s prijatelji