USPEŠNI

Avstrijsko gospodarstvo raste

Objavljeno 19. maj 2012 11.13 | Posodobljeno 19. maj 2012 11.13 | Piše: P. J., STA

Letos pričakujejo 0,4-odstotno gospodarsko rast.

DUNAJ – Avstrija se je v letošnjem prvem četrtletju vrnila na pot gospodarske rasti. Njen bruto domači proizvod (BDP) se je namreč v prvih treh mesecih tekočega leta na četrtletni ravni okrepil za 0,2 odstotka, je razvidno iz ta teden objavljenih preliminarnih podatkov avstrijskega ekonomskega inštituta Wifo.

Uspešna zunanja trgovina

V letni primerjavi se je obseg avstrijskega BDP v obravnavanem obdobju povečal za 1,9 odstotka, potem ko se je v zadnjem četrtletju lani za 0,8 odstotka. Inštitut je gospodarsko rast Avstrije pripisal zlasti uspešni zunanji trgovini. Avstrija je namreč med januarjem in marcem okrepila izvoz za 0,7 odstotka, uvoz pa za 0,5 odstotka. Wifo je revidiral tudi podatke za tretje in četrto trimesečje lani. Kot so sporočili, je država v obeh trimesečjih v četrtletni primerjavi zabeležila ničelno gospodarsko rast.

Pred tem je inštitut ocenjeval, da se je avstrijski BDP med julijem in septembrom okrepil za 0,2 odstotka, med oktobrom in decembrom pa zmanjšal za 0,1 odstotka. Inštitut je znižal tudi oceno rasti avstrijskega gospodarstva za celotno lansko leto, in sicer za 0,1 na 3 odstotke. Leta 2010 je Avstrija zabeležila 1,9-odstotno gospodarsko rast. Za letos Wifo Avstriji napoveduje 0,4-odstotno rast BDP.

Deli s prijatelji