PRED ZASLIŠANJEM

Avstrijski mediji o Bratuškovi: komisarka brez legitimitete?

Objavljeno 21. september 2014 13.53 | Posodobljeno 21. september 2014 13.55 | Piše: A. K.

Kronen Zeitung med glavne probleme Junckerjeve kandidatne liste uvršča Pierra Moscovicija, Tiborja Navracsicsa, Güntherja Oettingerja in Alenko Bratušek.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Avstrijski Kronen Zeitung se je v včerajšnji izdaji razpisal o Junckerjevih spornih komisarskih kandidatih. Na sramotilnem stebru v 28-erici se je znašla tudi slovenska kandidatka Alenka Bratušek, časnik pa piše o njeni neuspeli vladi in politični nestabilnosti, ki jo je povzročila. Poleg Bratuškove je časnik za sporne označil še kandidature komisarja za ekonomske in monetarne zadeve Pierra Moscovicija iz Francije in Tiborja Navracsicsa, ki naj bi kot del ekipe Viktorja Orbana na Madžarskem vedno delal proti Evropi, zdaj pa za nagrado dobil resor za kulturo in mladino, kar je po mnenju predstavnice avstrijskih zelenih Ulrike Lunacek »napaka in provokacija«.

Po oceni Kronen Zeitunga je četrti sporni kandidat Günther Oettinger, ki bo pristojen za digitalno področje in družbo, kar je zanj popolnoma neznano področje. Njegovo imenovanje je po mnenju časnika »klofuta za zvezno vlado«.

Bratuškova pred težko preizkušnjo

Po razburjenju doma so se v vikendizdaji o Alenki Bratušek kot kandidatki za evropsko komisarko in podpredsednico komisije včeraj razpisali tudi nekateri avstrijski mediji. Die Presse v članku z naslovom »Slovenija: nelegitimna kandidatka?« piše, da je pred Bratuškovo, ki jo je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predlagal za podpredsednico, pristojno za energetsko unijo, zaslišanje pred odborom za okolje in energijoimage težka preizkušnja. Časnik opozarja tudi na kritike, da se je 44-letnica brez pravega političnega mandata za odlično službo v Bruslju prijavila sama.

Janševo pismo in Cerarjeva vlada

»Janšev vpliv v Sloveniji izginja, medtem pa se mora Bratuškova pripraviti na težko zaslišanje v Evropskem parlamentu,« pišejo Avstrijci, ki ob tem opozarjajo na pismo zaprtega vodje opozicije Janeza Janše Junckerju, v katerem je zapisal, da je imenovanje Bratuškove na ta položaj »žalitev«, Slovenija pa da je v teh težkih časih, v katerih pričakuje podporo, »dobila nož v hrbet«.

Avtor se je dotaknil tudi nove vlade Mira Cerarja, ki bi veliko raje kot Bratuškovo v Bruslju »ohranil« Janeza Potočnika, in povzema njegove besede, da je v interesu Slovenije, da »imamo v Bruslju komisarja z večjimi odgovornostmi«. Časnik omenja tudi (še) ne končani postopek Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki preverja morebitni konflikt interesov pri (samo)kandidaturi Bratuškove. Spletni portal ob tem piše tudi o Cerarjevi »močni koaliciji, ki se je Sloveniji zavezala, da bo našla izhod iz krize in državi pomagala do stabilnosti in višje politične kulture«. Spomnili so, da je Cerar izjavil, da bo okronal svoje obljube.

 

 

Deli s prijatelji