PREISKAVA

Avstrijci ujeli Sovo pri vohunjenju

Objavljeno 07. september 2015 09.32 | Posodobljeno 07. september 2015 09.32 | Piše: STA, S. U.

Predsednik vlade Miro Cerar je s postopki, ki so jih sprožili avstrijski organi, že seznanjen.

LJUBLJANA – Avstrija je Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) ujela pri vohunjenju za avstrijskim veleposlaništvom v Sloveniji, poroča Dnevnik. Avstrijci so primer predali slovenski policiji, ki ga trenutno preiskuje. Predsednik vlade Miro Cerar je s postopki, ki so jih sprožili avstrijski organi, po poročanju časnika seznanjen.

Po podatkih Dnevnika se je zgodba dogajala, ko je bil na čelu Sove prejšnji direktor Stane Štemberger. Operativcu Sove je bilo naročeno, naj vzpostavi tesne stike z zaposleno na avstrijskem veleposlaništvu v Sloveniji. S tem so slovenski obveščevalci želeli dobiti informacije, s katerimi naj bi razpolagal veleposlanik. Uslužbenka veleposlaništva je ugotovila, kaj namerava obveščevalec, zato ni privolila v sodelovanje. O dogajanju je obvestila nadrejene. Avstrijska stran je zadevo prijavila svoji policiji, ta pa slovenski policiji, ki zdaj primer preiskuje.

Z zadevo je seznanjeno tudi slovensko specializirano državno tožilstvo. To je sporočilo, da je njihovo delo tajno, zato javnosti ne morejo posredovati informacij.

Naj spomnimo: Štembergerja je na direktorski položaj imenovala Alenka Bratušek, oktobra lani pa so ga razrešili in namesto njega za šefa imenovali Andreja Očka.image

 

Deli s prijatelji