25 LET

Avstrijci odkrili Praslovenca

Objavljeno 29. marec 2016 17.56 | Posodobljeno 29. marec 2016 17.57 | Piše: L. K.

Decembra ‘91 smo pisali o Ötziju.

Foto: Arhiv

LJUBLJANA – Truplo človeka, ki so ga septembra 1991 našli na južnotirolskem delu Otztalskih Alp, je bilo po trditvah znanstvenikov staro kakih 4700 let! Ker so takrat v tem delu Evrope živeli tudi Veneti, je lahko marsikdo v skladu z Borovo in Šalijevo venetsko teorijo izluščil, da so prav Avstrijci prvi odkrili Praslovenca?!

»In da nam bo to še kako koristilo pri sedanjem boju za mednarodno priznanje,« so pred 25 leti premišljevale tudi Slovenske novice.

V roke smo dobili izvod, ki je izšel 16. decembra 1991. Ko so Kaliču zagotovili šest novih snežnih topov, s tem pa neodvisnost od nebeških (snežnih) padavin. Kaj je s tem postonjskim smučiščem danes, raje ne bi. Končalo je na dražbi.

Tiste dneve, ko je Francijo zajel ne teroristični, temveč olimpijski ogenj, je (tudi v Novicah) še vedno odmeval poskus atentata na takratnega opozicijskega politika Mileta Šetinca. Kdo neki je pred njegov dom podtaknil molotovko in kdo mu je hotel streči po življenju, so se kakopak spraševale tudi Slovenske novice.

Tiste dni pa ni gorelo le tam pred njegovim domom, po Sloveniji je zgorelo tudi več časopisnih kioskov!

Petindvajset let zatem, se zdi, je situacija okoli nas podobno burna eksplozivna..

Deli s prijatelji