NOVOST

Avstralski farmacevt bo v Sloveniji gojil konopljo?

Objavljeno 09. julij 2015 18.50 | Posodobljeno 09. julij 2015 18.50 | Piše: A. L.

Pridelujejo se lahko le sorte, ki so na sortni listi EU in ne vsebujejo več kot 0,2 odstotka THC, pravijo na kmetijskem ministrstvu.

LJUBLJANA – Avstralsko farmacevtsko podjetje MGC Pharmaceuticals naj bi dobilo licenco, da lahko v Sloveniji goji konopljo, jo predeluje, uvaža in izvaža, poroča Financial Review. Slovenija naj bi, tako piše omenjeni medij, legalizirala tovrstno prakso. Še več: pišejo, da jim je licenco podelilo slovensko ministrstvo za kmetijstvo, navajajo pa tudi, da naj bi dobili celo licenco za gojenje konoplje za medicinske namene.

»Konoplja se lahko goji za namen pridelave semena za nadaljnje razmnoževanje, za proizvodnjo hrane in pijač, za pridobivanje substanc za kozmetične namene, za pridelavo vlaken, za krmo živali in za druge industrijske namene. Pridelujejo se lahko le sorte, ki so na sortni listi EU in ne vsebujejo več kot 0,2 odstotka THC. V primeru navedenih sort gre za industrijsko konopljo, ki je ni treba posebej varovati,« pojasnjujejo z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Dodajajo, da uporaba konoplje za medicinske namene v Sloveniji ni legalizirana, poleg tega podatkov o tem, da bi kdo prideloval medicinsko konopljo za Avstralce, nimajo.

So nas spet zamešali s Slovaki?

Deli s prijatelji