KAKŠNA SREČA

Avstralec je imel srečo, da ga je kap v Sloveniji!

Objavljeno 05. marec 2015 09.58 | Posodobljeno 05. marec 2015 12.34 | Piše: Aleksander Brudar

Avstralska družina ne more prehvaliti slovenskih zdravnikov.

LJUBLJANA – Na srečo v našem zdravstvu le ni vse tako črno, kot se morda zdi na prvi pogled. To dokazuje zgodba Avstralke Bernadette Šmon; uradno se sicer piše Smon, a kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, si strešice nad črko s ne zasluži, vse dokler ne bo postala slovenska državljanka, če se malo pošalimo. 
Lani poleti je Bernadette skupaj z mamo Christine Rose na ljubljanski nevrologiji kar pet tednov trepetala za svojega očeta Johna. Ta je obležal na kliniki, saj mu kljub urejenemu zdravstvenemu zavarovanju avstralska zavarovalnica ni in ni hotela urediti prevoza na zdravljenje domov v Avstralijo.

Ko je na Gorenjskem obiskal hčerko in vnuka, je Johna zadela možganska kap, prepeljali so ga na zdravljenje v Ljubljano. Izgubil je spomin, niti tega ni vedel, v kateri državi je, in ni mogel stati na nogah. Medtem ko sta se Bernadette in Christine ukvarjali z zavarovalnico, je bilo, poudari naša sogovornica, za njenega očeta v bolnišnici zelo dobro poskrbljeno.

»Zdravniki in medicinske sestre v Sloveniji so bili fantastični. Sprva je bilo nekaj težav, a ko smo jih prebrodili, smo na koncu imeli enkratno izkušnjo,« pravi Bernadette. Bolnišnica je vseskozi pomagala družini tudi, kar se tiče avstralske zavarovalnice, saj jim je takoj pošiljala vse podatke, ki jih je ta potrebovala.

Z Johnom je bilo iz dneva v dan slabše, slovenski zdravniki pa tudi niso mogli začeti rehabilitacije, ker so čakali, da ga bodo odpeljali v domovino. Po petih tednih je zavarovalnica le plačala letalski prevoz v Avstralijo in negovalno spremstvo. »Ko se je oče vrnil v Avstralijo in je bil pripeljan v zasebno bolnišnico, je nevrolog povedal, da je poročilo slovenskih kolegov 'najboljše in najbolj temeljito poročilo, ki ga je kadar koli videl od kakšne tuje bolnišnice'.« Čeprav John doma že uspešno okreva, se mu zavlačevanje zavarovalnice še vedno pozna na zdravju. Sam ne more po stopnicah in ne čuti tudi leve roke.

Zadovoljna, a brez strešice

Bernadette se je v Avstraliji pred leti poročila z avstralskim Slovencem Danielom Šmonom. Ker ga s Slovenijo vežejo družinske vezi in ima, kot nam je povedal, zelo rad tudi slovensko narodno-zabavno glasbo in igranje na harmoniko, se je leta 2013 z ženo in sinom Lukom preselil v Radovljico.

Zapustil je dobro plačano službo višjega svetovalca v Microsoftu, a Daniel pravi, da mu ni žal. Pri nas opravlja delo svetovalca in programerja za avstralsko podjetje.


Še dobro, da ni zbolel v Italiji

Daniel Šmon nam je povedal, da je velika sreča, da je John zbolel v Sloveniji in ne v Italiji, kjer je bil pred tem z ženo in družino. Čeprav ima, tako kot Slovenija tudi Italija z Avstralijo sklenjen meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju, kar pomeni, da jim ni bilo treba plačati nobenih stroškov za čas, ko je bil John v ljubljanski bolnišnici, pa bi bilo sporazumevanje z italijanskimi zdravniki precej težje, saj nihče ne zna njihovega jezika.

»Zelo rada imam Slovenijo, njeno bogato kulturo in zgodovino in zelo lepo naravo. Poleg tega so ljudje tukaj zelo prijazni,« pravi Bernadette in dodaja, da trenutno pri nas še ni iskala zaposlitve, saj doma skrbi za otroka.

Seveda smo jo morali vprašati, ali jo je v teh letih pri nas kaj zmotilo. Pravi, da je bila precej začudena, ko v bolnišnici ni bilo klimatske naprave, kljub neznosni vročini. »Ali želijo na tak način privarčevati denar? Moja mama je morala v sobo prinesti ventilator,« je povedala sogovornica, ki je trenutno v Avstraliji.

Bernadette se je morala soočiti tudi z našo birokracijo. Njen mož in sin, ki imata dvojno državljanstvo, sta v Sloveniji priimek Smon lahko uradno opremila s strešico nad črko s, njej pa to še do danes ni uspelo. Pojasnili so ji, da to lahko storijo samo slovenskim državljanom. Menda bodo zadrego rešili, ko bo dobila dovoljenje za stalno bivanje. »Pa sem mislila, da bom lahko dobila isti priimek, kot ga ima mož! Avgusta bom rodila drugega otroka in upam, da bomo lahko takrat vsi imeli isti priimek,« sklene Bernadette Šmon. Pardon, Smon. 

Deli s prijatelji