OBLETNICA

Avsenikovi praznujejo, Kučan jih je nekoč pozabil

Objavljeno 23. avgust 2013 23.04 | Posodobljeno 23. avgust 2013 23.04 | Piše: P. J.

V teh dneh v Begunjah poteka praznovanje 60. obletnice delovanja bratov Avsenik.

Sivec (v sredini) z bratoma Avsenik

BEGUNJE – V Avsenikovi hiši v Begunjah v teh dneh poteka praznovanje 60. obletnice delovanja bratov Avsenik. Brata Slavko in Vilko sta s svojim ansamblom tlakovala pot narodnozabavni glasbi. Njun kvintet je že v 50. letih minulega stoletja postal prepoznaven v Evropi, v 60. letih se je ansambel odločil za poklicno glasbeno pot, v 70. pa se je podal na turnejo po ZDA in Kanadi.

Uspehi, vredni vseh pohval

Brata Avsenik sta od leta 1953 do leta 1991 ustvarila okoli 670 pesmi. Med temi je bila tudi znamenita Na Golici. Pesmi so izdali na več kot 120 nosilcih zvoka, od teh pa je bilo kar 33 zlatih plošč, ena diamantna in ena platinasta. Skupaj so prodali več kot 31 milijonov izvodov plošč in kaset. Mnogi so postali ljubitelji te zvrsti glasbe ravno zaradi njiju, ansambel posnema več kot 10.000 glasbenikov, obstaja pa tudi kar 150 klubov ljubiteljev glasbe Avsenikov.

Bili so tudi pozabljeni

Čeprav velja prepričanje, da so Avseniki začetniki novega žanra narodnozabavne glasbe v srednji Evropi, jim niso vedno pripisovali takšne vloge. Glas o slovenski deželi so ponesli preko meja SFRJ, toda takratna državna oblast jim ni znala priznati njihove pomembne vloge. Milan Kučan je namreč 8. februarja 1989 na Prešernovi proslavi v Cankarjevem domu pozabil nanje. V knjigi Milan Kučan: Ko spregovori boter je avtor Dejan Kaloh zapisal besede nekdanjega predsednika: »Drugič te, slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega – je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana.«

Deli s prijatelji