POLETNI PRORAČUN

Avgustovski primanjkljaj 13 milijonov, kriva Evropska komisija

Objavljeno 23. september 2014 13.28 | Posodobljeno 23. september 2014 13.28 | Piše: STA, K. K.

Iz skupnega evropskega proračuna se je v državno blagajno med januarjem in avgustom nateklo 451,1 milijona evrov ali sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA – Državni proračun je avgusta dosegel primanjkljaj 13,08 milijona evrov. V prvih osmih mesecih skupaj je presežek odhodkov nad prihodki dosegel 1,03 milijarde evrov, torej načrtovano raven za letošnje leto. »Avgustovski primanjkljaj je posledica izpada prihodkov z naslova dohodnine ter naslova prejetih sredstev iz EU, saj Evropska komisija še vedno ni sprostila dela zadržanih plačil. Kljub temu da smo za avgust načrtovali 57,7 milijona evrov, je bilo tako s tega naslova realizirano 15,1 milijona evrov prihodkov,« so danes sporočili s finančnega ministrstva.

Usodna sobota

Primanjkljaj je bil po njihovih navedbah pričakovan, saj so upoštevali prenos dela trošarin iz avgusta v september. 30. avgust, ko zakon o trošarinah predvideva mesečno plačilo trošarin, je namreč padel na soboto, zato se je del trošarin v znesku približno 50 milijonov evrov realiziral v septembru, so pojasnili. V prvih osmih mesecih so proračunski odhodki skupaj dosegli 6,34 milijarde evrov, kar je približno toliko kot v enakem obdobju lani, je razvidno iz podatkov, ki jih je danes objavilo ministrstvo.

Plačila obresti, ki so po več letih rasti javnega dolga postala veliko proračunsko breme, so v osmih mesecih dosegla skoraj 721 milijonov evrov, v vsem letu naj bi skupna odplačila obresti znašala skoraj 940 milijonov evrov. Medtem so proračunski prihodki v osmih mesecih skupaj znašali 5,31 milijarde evrov in bili za devet odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju, ko so dosegli 4,86 milijarde evrov.

Evropa naj bi vrnila 1,2 milijarde

Iz skupnega evropskega proračuna se je v državno blagajno med januarjem in avgustom nateklo 451,1 milijona evrov ali sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Iz evropskega naj bi se letos v slovenski proračun po načrtih vrnilo skoraj 1,2 milijarde evrov. Davčni prihodki so se povečali za devet odstotkov na 4,24 milijarde evrov. Opaznejši skok je bil pri davkih na dohodek in dobiček, saj so ti v primerjavi z lanskim osemmesečjem porasli za 38 odstotkov na 802,6 milijona evrov.

Domači davki na blago in storitve, predvsem davek na dodano vrednost in trošarine, so v osmih mesecih dosegli 3,30 milijarde evrov in bili v primerjalnem obdobju višji za približno štiri odstotke. Nedavčni prihodki so od januarja do avgusta znašali 591,7 milijona evrov in bili za 33 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog za njihov dvig je bilo letos vplačilo koncesnine na dražbi za radijske frekvence za mobilno telefonijo.

Avgusta so na dvig nedavčnih prihodkov vplivala večja vplačila od udeležbe na dobičkih in dividend družb v državni lasti. »Konkretneje dividend Telekoma Slovenije v višini 40 milijonov evrov, ki so bile ob pripravi proračuna načrtovane v višini 25 milijonov evrov, in drugih dividend, ki ta mesec niso bile načrtovane,« so navedli na ministrstvu. Nedavčni prihodki so sicer avgusta skupaj dosegli 62,8 milijona evrov in so bili od napovedi višji za 22,7 milijona evrov.

Več pobranih davkov

Podrobnejši podatki za avgust kažejo, da je bila realizacija prihodkov od ocene prihodkov glede na sprejeti letošnji proračun nižja za 20,8 milijona evrov in je znašala 585,6 milijona evrov. Odhodki pa so bili v primerjavi z likvidnostno napovedjo nižji za 38,7 milijona evrov in so osmi mesec dosegli 698,2 milijona evrov.

Od dohodnine se je v proračun nateklo za 19,5 milijona evrov manj od predhodnih ocen oz. 70,9 milijona evrov. Nižja je bila tudi realizacija dohodnine od dobička iz kapitala in dividend ter akontacija dohodnine. Avgusta je državni proračun v primerjavi s pričakovanji priteklo za 1,7 milijona evrov več pobranih davkov od dohodka pravnih oseb (35,3 milijona evrov) in za okoli 14,8 milijona evrov več davka na dodano vrednost (255,4 milijona evrov).

Višji za 2,9 milijona evrov so bili glede na napoved prihodki od trošarin kljub zgoraj opisanemu prenosu dela trošarin v september. Ti so avgusta dosegli 84,9 milijona evrov. Višja za 1,3 milijona evrov je bila tudi realizacija davka na motorna vozila, ki je znašala 3,5 milijona evrov.

Deli s prijatelji