CENE

Avgusta na letni ravni deflacija, na mesečni ravni cene nespremenjene

Objavljeno 29. avgust 2014 14.45 | Posodobljeno 29. avgust 2014 14.45 | Piše: STA, A. L.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila na letni ravni ničelna, povprečna 12-mesečna rast cen 0,8-odstotna, rast cen na mesečni ravni pa 0,1-odstotna.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V Sloveniji se cene življenjskih potrebščin avgusta na mesečni ravni niso spremenile, medtem ko so na letni ravni upadle za 0,3 odstotka. Padec cen na letni ravni je bil avgusta najizrazitejši v skupini komunikacije. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,6-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

V enem letu so se storitve podražile za odstotek, blago pa pocenilo za 0,9 odstotka. Poltrajno blago se je v enakem obdobju podražilo za 0,3 odstotka, medtem ko so se cene trajnega blaga in blaga dnevne porabe znižale za 2,2 oz. 0,8 odstotka.

Komunikacije so se pocenile

Padec cen na letni ravni je bil avgusta najizrazitejši v skupini komunikacije, kjer so cene upadle za 3,1 odstotka. Po znižanju so sledile cene v skupinah stanovanjska oprema (za 2,3 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 1,5 odstotka), zdravje (za en odstotek), stanovanje ter rekreacija in kultura (v vsaki skupini za 0,5 odstotka), izobraževanje (za 0,3 odstotka) in prevoz (za 0,2 odstotka).

V povprečju višje kot pred letom dni pa so bile cene v skupinah alkoholne pijače in tobak (za 3,5 odstotka), obleka in obutev (za 1,7 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 1,5 odstotka) ter gostinske in nastanitvene storitve (za 1,2 odstotka).

Občutna pocenitev zelenjave

Letno rast cen so najbolj, za 0,3 odstotne točke, znižali cenejša hrana in brezalkoholne pijače. V tej skupini so se najopazneje znižale cene zelenjave (za 8,7 odstotka), sadja (za 4,7 odstotka) ter gaziranih in negaziranih pijač (za 2,8 odstotka).

Statistični urad je v tej skupini podražitev zaznal le pri mleku, mlečnih izdelkih in jajcih, kjer so se cene zvišale za 3,1 odstotka.

Oprema za šport cenejša

Med letnimi pocenitvami so izstopale še nižje cene opreme za šport (za 18,4 odstotka) ter telefonskih in drugih aparatov (za 13 odstotkov).

Letno inflacijo so najbolj, za 0,2 odstotne točke, povečali dražji izdelki v skupini alkoholne pijače in tobak, saj so se tobačni izdelki v primerjavi z lanskim avgustom podražili za 4,8 odstotka. Med podražitvami pa so izstopale še višje cene kanalščine (za 26 odstotkov) in letalskega potniškega prevoza (za 14,1 odstotka).

Na mesečni ravni se avgusta cene življenjskih potrebščin niso spremenile. K mesečni inflaciji so največ (po 0,1 odstotne točke) prispevale višje cene oblačil in počitnic v paketu, na drugi strani pa so mesečno inflacijo po 0,1 odstotne točke nižali cenejša zelenjava in naftni derivati.

Najbolj so se dražili alkoholne pijače in tobak

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila na letni ravni ničelna, povprečna 12-mesečna rast cen 0,8-odstotna, rast cen na mesečni ravni pa 0,1-odstotna.

V enem letu so se storitve podražile za 1,4 odstotka, medtem ko se je blago pocenilo za 0,8 odstotka. Cene poltrajnega blaga so se zvišale za 0,7 odstotka, cene trajnega blaga in blaga dnevne porabe pa znižale, in sicer za 2,3 oz. 0,8 odstotka.

V primerjavi z lanskim avgustom so se cene v povprečju najbolj zvišale v skupini alkoholne pijače in tobak (za 3,8 odstotka), znižanje cen pa je bilo najopaznejše v skupinah komunikacije (za 3,2 odstotka).

Deli s prijatelji