ODŠKODNINA

Avbljeva terja 141.000 evrov!

Objavljeno 13. februar 2016 18.26 | Posodobljeno 13. februar 2016 18.26 | Piše: Boštjan Celec

Slovito padalko Ireno Avbelj zaradi grozljivega pristanka v Kikindi invalidsko upokojili.

Skok številka 11.093 bi bil lahko za Avbljevo usoden. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Irena Avbelj, decembra se je srečala z abrahamom, je najuspešnejša slovenska padalka vseh časov. Na desetine medalj je osvojila na tekmovanjih v klasičnih disciplinah, zimskem padalskem športu paraskiju ter na vojaških prvenstvih. Vrhunskih dosežkov je bilo toliko, da si pomagamo kar s podatki z wikipedie, da ji je med letoma 1993 in 2011 v klasičnih disciplinah pripadlo kar 11 naslovov evropskih in svetovnih prvakinj. Na največjih tekmovanjih v paraskiju je bila v tem obdobju prvakinja sedemkrat, na vojaških pa še desetkrat. Še nekaj ducatkrat se je z drugim ali tretjim mestom povzpela na stopničke.

Zdaj zaradi nesrečno prekinjene športne poti pravico išče na delovnem sodišču, včeraj je bil namreč poravnavni narok v njeni tožbi proti Republiki Sloveniji oziroma Ministrstvu za obrambo RS (Mors) zaradi izplačila odškodnine po nesreči pri delu. Odškodninski zahtevek je 140.895,16 evra.

Prestala je 18 operacij

Kar 11.093. skok v karieri bi lahko bil za to športnico, dobitnico Bloudkove nagrade, dolgoletno častnico Slovenske vojske in poveljnico šolsko-padalskega oddelka v Slovenski vojski, usoden. Šokantna vest je 24. avgusta 2011 prispela iz Kikinde, da se je Avbljeva med figurativnimi skoki hudo ranila pri doskoku (a na tem evropskem prvenstvu kljub temu osvojila srebrno odličje v skokih na cilj).

Trdega pristanka mečnica ni zdržala in je pod kolenom počila, so bile prve informacije. »Šlo je za zunanji zlom noge, fibula je pogledala iz kože,« so sporočali iz Kikinde, predstavniki njenega delodajalca Morsa pa dodali: »Tačas je že na poti v Slovenijo, saj je naša vojska poslala ponjo helikopter.«

Dan pozneje so sledile nekoliko bolj pomirjujoče novice. V ljubljanskem kliničnem centru so jo že operirali, se je glasilo novo sporočilo z Morsa. Operacija je bila zahtevna in je minila brez zapletov. Zdravniki ne pričakujejo poznejših zapletov ali trajnih posledic. A vse skupaj ni bilo ravno tako preprosto...

Ko smo jo obiskali dve leti in pol po grozovitem padcu, je bila še vedno na bolniški, tedaj je bilo za njo že 13 operacij, pozneje jih je imela še pet. Šestnajstkrat so jo operirali v splošni anesteziji. Spomini na Kikindo so bili še kako živi, saj je s hitrostjo med 50 in 60 kilometri na uro z levo nogo udarila ob tla. »Po pristanku sem zagledala kost na levi nogi.«

Če bi z obema pri taki hitrosti pristala na tla, bi se ji kolki zarili v notranje organe, posledice bi bile morda celo fatalne, so bili prepričani poznavalci. Avbljeva pa je menila tudi, da bi, če bi ostala v bolnišnici v Kikindi, kjer so ji diagnosticirali zlom leve noge, ji zašili rano in nadeli mavec, zagotovo izgubila nogo, a jo je torej vojaški helikopter še isti dan prepeljal v klinični center.

Šele naši zdravniki so jo temeljito pregledali, seznam poškodb pa je bil poleg zloma zelo dolg: večkrat zlomljena križnica, polomljeni vretenci, poškodovani živci na obeh nogah, strgane vezi v desnem gležnju. Okrevanje je bilo vse prej kot kratko in gladko. Po devetih dneh ležanja v kliničnem centru se je prvič obrnila na bok, po 16 dneh je poskušala prvič sesti. Dva meseca je preživela v rehabilitacijskem centru Soča. »Toda vsak napredek me znova in znova motivira. Treba se je boriti,« je pokazala optimizem.

Poslovilnega skoka ne bo

Zdaj ni več zaposlena v vojski, kot smo izvedeli na Morsu, je bila lanskega oktobra invalidsko upokojena. Športniki so lahko tudi sicer na nekaterih ministrstvih zaposleni le za čas, ko imajo potrdilo olimpijskega komiteja, da so vrhunski asi.

Da pa je tožbo proti Morsu res vložila prav zaradi nesreče, ki se je zgodila pred petimi leti, nam je potrdila tudi uradna govorka državnega pravobranilstva Anita Drev: »Tožeča stranka zahteva odškodnino, ker se je na 6. evropskem padalskem prvenstvu v klasičnih padalskih disciplinah, ki je med 20. in 26. avgustom 2011 potekalo v Kikindi v Republiki Srbiji, poškodovala pri doskoku s padalom.«

Avbljeve včeraj pred sodnika Dušana Medveda ni bilo, 29. marec pa so po (za zdaj) neuspešni poravnavi določili kot dan, ko se bo uradno začel sodni postopek z njenim zaslišanjem.

Državna pravobranilka Neva Aleš Verdir kot pooblaščenka Morsa vztraja, »da se je na civilnem tekmovanju zgodil škodni dogodek zaradi napake v ravnanju tožeče stranke«, kar smo razumeli, da se Avbljevi po mnenju pravnih pooblaščencev države nesreča ni zgodila med službo in da je pač sama naredila napako pri pristajanju.

Toda njen odvetnik Primož Krapenc je prepričan, da bosta s klientko dokazala nasprotno. »Absolutno se je zgodilo med opravljanjem službe. Po ukazu delodajalca je odpotovala v Kikindo, kjer je morala opraviti eno svojih službenih dolžnosti. Ta civilna tekma je bila le ena na prireditvi, ki se je je Slovenska vojska udeležila z namenom promocije in prezentacije Slovenije ter seveda z namenom doseči čim boljši rezultat. Tudi dokumentacija dokazuje, da ni šlo za neko zasebno zabavo, ampak za delovno obveznost, škoda, ki je ob tem nastala, pa je povezana prav z odgovornostjo delodajalca.«

Krapenc je prepričan, da ni mogoče govoriti niti o kakršni koli (so)odgovornosti za nesrečo zaradi morebitnega prepoznega ukrepanja padalke med pristajanjem, »saj se z desantnimi padali leti veliko hitreje, reakcije so instinktivne in trenutne. Naredila je vse, kar se je od nje pričakovalo, v zaključni fazi pa se je zgodilo nekaj, česar pač ni mogla pričakovati.« Tožbeni zahtevek (ta zajema materialno in nematerialno škodo ter zahtevo po renti) pa naj bi se, tako Krapenc, v nadaljnjem postopku še zvišal zaradi materialne škode, ki še nastaja, zdravljenje namreč ni zaključeno.

Irena Avbelj si od skoka številka 11.093 ni več nadela padala. »In si ga tudi nikoli več ne bo, saj je s tako nogo popolnoma nemogoče skočiti. Čeprav si verjetno želi opraviti vsaj poslovilni skok, ta zagotovo odpade,« je prepričan njen odvetnik. 

Deli s prijatelji