NA KOŽO

Avantgarda

Objavljeno 04. maj 2013 00.15 | Posodobljeno 04. maj 2013 00.15 | Piše: Lovro Kastelic
Ključne besede: komentar

Časopis, ki ga berejo vsi, celo tisti, ki tega nočejo priznati.

Lovro Kastelic.

Sem vas zmotil med prebiranjem vašega najljubšega časopisa? Ga ravno berete na veliki potrebi, ob jutranji kavici, pri sobotnih opravkih ali pa ... kar tako? Vem, nekateri boste z Novicami že v kratkem ovili solato. Tisti bolj jutranji ste za hip celo opazili vašega raznašalca, tisti bolj nočni pa ste ga gladko in sladko prespali. Vi ste jih kupili ali v trafiki ali trgovini ali pa na bencinski črpalki!

Vi jih boste prelistali lahkotno, urno, mudi se vam. Vi ga boste brali potrpežljivo, od črke do črke, vejice in pike, pozorni tudi na naše napake. Kaj pa vi? Se pravkar jezite nad trpko usodo vaših rojakov, vi pa nad nesposobnostjo naših politikov in organov? Se nasmihate nad človeško neumnostjo in se čudite takšnim ali drugačnim podvigom, neverjetnim, celo bizarnim? Vem, da ne morete brez ocvirka, vi, denimo, nikoli ne spregledate horoskopa in vicev, vi pa ne morete brez Aljanine karikature! Vam se zdi recimo ta članek znatno predolg, vam pa oni prekratek in pust. Vi ste pravkar nekoga poklicali k sebi in mu v Novicah pokazali nekaj hudo zanimivega, vi pa ste ravno predlagali, da se splača prav to prebrati, in vi, da to ni vredno počenega groša, da je preprosto škoda časa!

Vi, ki jih pravkar berete pod mizo in na skrivaj, ste prepričani, da so Novice – avantgarda. Časopis, ki ga berejo vsi, celo tisti, ki tega nočejo priznati. Vi pa se, denimo, spet jezite, že zadnjič ste se, ker je v Novicah preveč krvavih in žalostnih zgodb, toda takšno je življenje. Vi, ki prebirate tudi drugo časopisje, vse pogosteje opažate, da nas nadvse radi posnemajo tudi drugi mediji. Kot rečeno, Novice so res avantgarda! Saj res, prav vi ste nekoč finančno pomagali obubožani družini, z vašo pomočjo pa je ubogi otrok prišel do zdravljenja. Ste nemara tudi vi zadnjič zadeli tolažilno Ternino nagrado? Niste? Ampak tudi na vas, ki ste že v penziji, nismo pozabili! Pa tudi na vse, ki morate danes delati, ki zasluženo počivate, ki nezasluženo, ki na žalost komaj shajate, ki vam gre predobro, ki greste jutri v cerkev, ki za boga še slišati nočete, in tudi nate, ki greš v ponedeljek spet v šolo.

Verjemite, tudi vi predstavljate eno veliko novičarsko družino: marljivo, zavedno, včasih ponižano, spet drugič nagrajeno. Tako levih in desnih kot spodnjih in zgornjih. Zavedajte se, da ste prav vi tista prava opozicija! Številni med vami ste na Novice naročeni že vse od začetka. To je pripadnost, to je avantgarda!

Deli s prijatelji