LETNO POROČILO

AUKN razbija povezane uprave in nadzornike, državna podjetja lani pozitivna

Objavljeno 20. junij 2012 19.50 | Posodobljeno 20. junij 2012 19.51 | Piše: A. L., STA

Premoženje, ki ga ima država v lastniških deležih slovenskih podjetij, se je lani povečalo za 2,5 odstotka, in sicer na 8,84 milijarde evrov.

Dagmar Komar.

LJUBLJANA – Družbe, v katerih ima država lastniški delež in jih upravlja Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), so lani kljub skupni izgubi izboljšale čisto dobičkonosnost kapitala. V celotnem portfelju AUKN – gre za 76 družb – je bila ta pozitivna in je znašala 0,23 odstotka, potem ko je bil leto prej ta kazalnik pri –2,86 odstotka. 

Velik upad izgube

Premoženje, ki ga ima država v lastniških deležih slovenskih podjetij, se je lani povečalo za 2,5 odstotka, in sicer na 8,84 milijarde evrov, v danes objavljenem letnem poročilu o upravljanju kapitalskih naložb države v letu 2011 ugotavlja AUKN. Čisti prihodki od prodaje družb z državnim deležem so se lani povečali za 12,8 odstotka, na 10,49 milijarde evrov, medtem ko se je čista izguba zmanjšala na tretjino tiste iz leta 2010 – s 396 milijonov evrov na 136 milijonov evrov.

Za letos pričakujejo skoraj 70 milijonov evrov dividend

Država je lani iz naslova lastniških deležev v družbah prejela 33,79 milijona evrov dividend za poslovno leto 2010, večina družb je zvišala dividendna izplačila. Za letošnje poslovno leto AUKN pričakuje bistveno večji znesek izplačanih dividend, in sicer si s tega naslova obeta 68,77 milijona evrov. Znesek se bo po ocenah prihodnje leto še povečal – na 79,57 milijona evrov. Družbe z državnim lastništvom so lani okrepile tudi investicije. Te so se namreč povečale za 9,8 odstotka, na 764 milijonov evrov.

Konflikti interesov

AUKN se je sicer v prvem letu delovanja, kot piše v letnem poročilu, predvsem posvečal reševanju poglavitnih problemov pri korporativnem upravljanju družb v državni lasti. Slab nadzor poslovanja, konflikt interesov in naveze med nadzorniki in upravami so bili po mnenju agencije pomembni vzroki za poslovne težave večine družb v državni lasti. Agencija je v 24 družbah izvedla izredne dejavnosti, kar nakazuje stanje korporativnega upravljanja, kakršno je AUKN prevzel ob ustanovitvi (konflikti interesov nadzornikov v 10 družbah, predlogi revizij v 14 družbah, pregled poslov v dveh družbah, posebne revizije v sedmih družbah, prijave oz. sodelovanje z nacionalnim preiskovalnim uradom ter komisijo za preprečevanje korupcije v 12 družbah).

Odgovorno upravljanje državnega premoženja

AUKN je po mnenju predsednice uprave Dagmar Komar s sprejetjem in z uveljavljanjem kodeksa, drugih pravnih pravil, priporočil, smernic in pričakovanj ter s preglednimi odločitvami na skupščinah družb strokovno in odgovorno začel postavljati v razvitih in uspešnih državah uveljavljeno odgovorno upravljanje državnega premoženja ter zagotavljati predvidljivost svojega dela za člane organov, delničarje, družbenike in druge deležnike.

Član uprave AUKN Marko Golob pa je zaradi aktualnih razmer poudaril pomen urejenega in kakovostnega korporativnega upravljanja za uspešnost poslovanja družb. Ob tem je dodal, da brez urejenega in profesionalnega korporativnega upravljanja ne bo gospodarskega napredka Slovenije.

Deli s prijatelji