ODZIV

AUKN: Cesar je nag

Objavljeno 18. julij 2012 17.15 | Posodobljeno 18. julij 2012 16.21 | Piše: A. K., STA

Marko Golob se je odzval na očitke vlade in stanje primerjal z dogajanjem v pravljici Cesarjeva nova oblačila.

Velik del politike še vedno ne priznava prispevka AUKN k upravljanju državnih naložb.

LJUBLJANA – Član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) Marko Golob se je odzval na očitke vlade, zapisane v predlogu za razrešitev njega in drugega člana uprave agencije Danila Grašiča. Vse obtožbe je zanikal ter ocenil, da so te »politično motivirane« in »nimajo nikakršne pravne ali vsebinske podlage«.

»Vlada posega v neodvisnost AUKN«

Golob je prepričan, da vlada s celotno argumentacijo predloga posega v avtonomnost in neodvisnost AUKN. »Gre za reakcijo na to, da agencija opozarja na nezakonitosti, da vztraja pri legalnem delovanju in tem, da je treba spoštovati obveznosti, ki smo jih sprejeli iz mednarodnih pogodb, vztraja pri strokovnosti in profesionalnosti in ne pristaja na neke strokovne improvizacije in ne nazadnje dosledno izvaja svojo odgovornost do državnega zbora in s tem do vseh slovenskih državljanov,« je poudaril Golob.

Upata na javni zagovor

V ločenih mnenjih, ki sta jih v torek na predsednika parlamenta Gregorja Viranta naslovila Golob in Grašič, sta člana uprave AUKN izpostavila še mnenje, da je agencija »s svojim nevtralnim, strokovnim in avtonomnim delovanjem sistemska motnja v okolju, kjer se prevzemanje kontrole nad državnimi družbami in posledično plenjenje razume kot samoumevna pravica vladajoče koalicije«. Oba sta izrazila še upanje, da jima bo na seji, na kateri bo državni zbor odločal o predlogu vlade o razrešitvi, omogočen javni zagovor.

Golob je stanje primerjal z dogajanjem v pravljici Cesarjeva nova oblačila, kjer nihče od odraslih ne upa izpostaviti resnice, le neki deček o tem spregovori na glas. »Cesar je nag,« je poudaril Golob.
 

Deli s prijatelji