TRGOVANJE

ATVP zaradi zlorab informacij odvzel dovoljenje borznemu posredniku

Objavljeno 16. oktober 2013 13.49 | Posodobljeno 16. oktober 2013 13.49 | Piše: STA, A. L.

Ukrep odvzema dovoljenja je začel veljati z dnem izdaje odločbe, za koga gre, pa v agenciji niso navedli.

Ljubljanska borza

LJUBLJANA – Svet Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je na seji prejšnji teden zaradi zlorabe notranjih informacij eni fizični osebi odvzel dovoljenje za opravljanje poslov borznega posrednika. Ta je, kot je ugotovil svet, v postopku prevzema družbe Etol kršil določbo zakona o trgu finančnih instrumentov, ki prepoveduje razkritje notranje informacije.

Prva točka 383. člena zakona o trgu finančnih instrumentov namreč prepoveduje razkritje notranje informacije kateri koli drugi osebi, razen če to stori pri običajnem opravljanju svoje zaposlitve, poklica ali nalog, so zapisali v ATVP. Ukrep odvzema dovoljenja je začel veljati z dnem izdaje odločbe, za koga gre, pa na agenciji niso navedli.

Celjski Etol je lani prevzela izraelska družba Frutarom Industries. Tako v Frutaromu kot v Etolu so ocenili, da sta dejavnosti obeh družb v veliki sinergiji. Glede prevzema Etola pa naj bi ATVP po poročanju medijev že ovadil NFD Holding in njegovega nekdanjega prvega moža Stanislava Valanta, družbo CBH in njenega nekdanjega direktorja Zdenka Podlesnika ter koroškega podjetnika Zorana Planinšca in njegovo družbo Energo Denus. Po pisanju časnika Dnevnik je šlo za zlorabo notranjih informacij pri lanskem prevzemu Etola.

Deli s prijatelji