INFORMACIJE

ATVP ovadil tri pravne in tri fizične osebe

Objavljeno 26. julij 2013 17.24 | Posodobljeno 26. julij 2013 17.24 | Piše: STA, T. L.

Agencija je po opravljenem nadzoru ocenila, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivih dejanj zlorabe notranjih informacij.

LJUBLJANA – Agencija za trg vrednostnih papirje (ATVP) je zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij na pristojno okrožno državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper tri pravne in tri fizične osebe.

ATVP je po opravljenem postopku nadzora ocenil, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivih dejanj zlorabe notranjih informacij pri dveh fizičnih osebah po prvem odstavku 238. člena kazenskega zakonika in pri eni fizični osebi po tretjem odstavku 238. člena kazenskega zakonika.

Na podlagi istih določb kazenskega zakonika, v povezavi s četrtim odstavkom petega člena ter deveto točko 25. člena zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, je kazensko ovadbo podala tudi zoper dve pravni osebi (po prvem odstavku 238. člena kazenskega zakonika) in zoper eno pravno osebo (po tretjem odstavku 238. člena kazenskega zakonika).

Zato je agencija na pristojno okrožno državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper vse tri pravne in tri fizične osebe.

Za zlorabo notranjih informacij do tri leta zapora

Omenjeni člen kazenskega zakonika se nanaša na zlorabo notranje informacije. Po kazenskem zakoniku je zloraba notranjih informacij kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporom do treh let.

Po prvem odstavku 238. člena kazenskega zakonika se osebo, ki notranjo informacijo, ki bi lahko pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja ali drugega finančnega instrumenta, uvrščenega na organiziran trg v Sloveniji ali v vsaj eni državi članici EU ali za katero je bil vložen predlog za uvrstitev na tak trg, ne glede na to, ali se z njim trguje na tem trgu ali ne, pridobi v zvezi s svojim položajem pri izdajatelju vrednostnega papirja ali lastniškim deležem v kapitalu izdajatelja vrednostnega papirja, svojo zaposlitvijo ali pri opravljanju dejavnosti in jo izkoristi zase ali za koga drugega za posredno ali neposredno pridobitev ali odsvojitev tega vrednostnega papirja ali drugega finančnega instrumenta, se kaznuje z zaporom do treh let.

Tretji odstavek 238. člena kazenskega zakonika pa določa, da se enako kaznuje tudi oseba, ki nepooblaščeno pride do notranje informacije in jo izkoristi za posredno ali neposredno pridobitev ali odsvojitev tega vrednostnega papirja ali drugega finančnega instrumenta zase ali za koga drugega.

Deli s prijatelji