EKSOTIKA

Asimina s prekmurske ravnice

Objavljeno 19. november 2017 09.45 | Posodobljeno 19. november 2017 09.45 | Piše: Oste Bakal

Ljubiteljski sadjar Marjan Horvat je dokazal, da lahko tudi v Prekmurju uspevajo eksotične vrste sadja.

Okus asimine je res podoben banani in ananasu. Foto: Oste Bakal

Ko se je nekdanji policijski inšpektor Marjan Horvat iz Černelavcev pri Murski Soboti pred leti upokojil, se je kot ljubiteljski vrtičkar, sadjar in vinogradnik odločil, da bo poskušal na svojem vrtu pridelati tudi sadeže, ki jih pri nas redko srečamo. To mu je uspelo, ob tem pa je še dokazal, da se lepi, sočni in zdravi sadeži lahko pridelajo tudi brez uporabe pesticidov in drugih škodljivih pripravkov. To jesen je po nekaj letih truda pridelal celo eksotično asimino (triloba), ki izvira iz Amerike, imenujejo pa jo tudi indijanska banana ali paw-paw.

Prekmurska eksotika

»Rastlina je stara šest let in visoka nekaj čez dva metra, ker ima zelo lepo naravno obliko, je ni treba obrezovati. Predlansko pomlad je nastavila približno 100 čudovitih cvetov in s posebno metodo sem jih poskušal čim več oploditi. Sprva je bil nastavek plodov dober, zatem pa so majhni plodi odpadali kot za stavo! Ko sem že opustil upanje na pridelek, sem sredi poletja presenečen opazil nenavadne plodove, ki so se popolnoma zlivali z listi in so bili težko opazni. Upal sem, da bodo dozoreli, saj jih nisem še nikoli ne videl ne poskusil. Letos se je pridelka kljub pozebi in nato še suši veselila vsa družina, saj so plodovi dozoreli in smo jih lahko poskusili in ugotovili, da je njihov okus res podoben banani in ananasu,« nam je ponosno povedal Marjan Horvat.

V njegovem sadovnjaku ter na vrtu so letos obrodili še kivi, goji jagode, andske jagode, azijske hruške nashi, seveda tudi kakiji, limone, granatna jabolka, žižole in smokve. Celo mehiška čajota, ki jo zaradi bodic imenujejo tudi bodeča buča, bo popestrila družinsko ozimnico. In to je za Marjana največja nagrada za ves trud pri gojenju južnih rastlin, ki mu brez uporabe škodljivih substanc dobro uspevajo v domačem Prekmurju.

Deli s prijatelji