PREVIDNO!

Arso svari: vodne aktivnosti izvajamo na lastno odgovornost

Objavljeno 09. avgust 2014 13.15 | Posodobljeno 09. avgust 2014 13.15 | Piše: Mo. S.

Ker je letošnje poletje zelo vodnato, razmere na vodah niso primerljive s tistimi iz lanskega poletja, ko je bilo vode občutno manj.

LJUBLJANA – Potem ko je v Savi Bohinjki življenje izgubil Damjan Širovnikimage, se pojavlja vse več vprašanj, med drugim tudi, zakaj nevarnega sifona, ki je bil usoden že za več ljudi, še niso sanirali.

V izogib podobnim nesrečam, ki se prevečkrat končajo s tragičnimi posledicami, so zato v Agenciji RS za okolje (Arso) pripravili posebno obvestilo za vse, ki se na vodah zadržujejo v rekreacijske, športne, turistične, ribiške in podobne namene. Pri aktivnostih na vodah in vodotokih je treba biti skrajno previden in pozoren na trenutke razmere (vodostaj, ovire v strugi …), temu pa prilagoditi tudi svoje aktivnosti.

Vodna infrastruktura ni namenjena prehodu

»Na brežinah je spolzko in previsno, v vodi so lahko skrite ovire, potopljene veje, tolmuni, turbulentni tokovi, kar lahko ogroža sprehajalce, kopalce, ribiče, kajakaše in kanuiste, čolnarje, splavarje, raftarje in izvajalce ostalih vodnih športov ter drugih turističnih aktivnosti ob vodi in v njej,« so zapisali in dodali, da objekti vodne infrastrukture (pregrade, jezovi, pragovi, stopnje, skalometi, obrežni zidovi …) niso namenjeni prehodu s čolni, prečnemu prečkanju vodotokov, hoji, zadrževanju, skakanju v vodo, plavanju ali preostalim dejavnostim na vodi. »Zgrajeni so zgolj z namenom zagotavljanja stabilizacije struge (brežin in dna) vodotokov, preprečevanju erozijskih procesov, procesov poplavljanja ter ohranjanju dobrega stanja vodnega režima,« dodajajo.

Poudarjajo tudi, da se aktivnosti na vodi izvajajo izključno na lastno odgovornost posameznikov, ki naj vsakič predhodno preverijo stanje vodotoka oziroma vodnega objekta in razmere na njem. Ob tem se v vodi nahaja še vrsta ostankov porušenih vodnih zgradb in mostov, ki se jih ohranja zaradi dodatne stabilizacije dna in zaščite novih objektov.

Voda ne miruje

Ni odveč omeniti, da je voda izredno dinamična sila, erozijski in preoblikovalni procesi se stalno dogajajo in vplivajo tudi na stanje objektov, ki jih voda ves čas najeda, poškoduje, lahko jih tudi odnese oziroma podre. Ker je letošnje poletje zelo vodnato, tudi razmere na vodah niso primerljive s tistimi iz lanskega poletja, ko je bilo vode občutno manj.

Deli s prijatelji