VREMENSKA NAPOVED

Arso svari pred močnimi nalivi, občutno se bo tudi ohladilo

Objavljeno 14. maj 2015 16.14 | Posodobljeno 14. maj 2015 16.17 | Piše: Mo. S.

V noči na petek se bodo padavine razširile nad večji del države, največ jih bo v osrednjem delu.

Vse so četrtka neviht ne bo manjkalo.

LJUBLJANA – Po sončnem obdobju se obetajo obilnejše padavine in občutna ohladitev. Danes bo spremenljivo oblačno, sredi dneva pa prihaja sprememba, ki se bo zavlekla v konec tedna. »Današnje popoldne bo nevihtno,« nam je kratko in jasno povedal dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Uroš Strajnar. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, temperature pa bodo ostale višje od 20 stopinj Celzija.

A že v noči na petek se bodo padavine razširile nad večji del Slovenije. »Jutri pa bo deževalo povsod, največ padavin (med 40 in 60 milimetri) bo v osrednjem delu države,« je pojasnil Strajnar in dodal, da bo glavnina padavin padla v prvem delu dneva, slabo vreme pa se bo nadaljevalo tudi popoldne.

Pozor, oranžno opozorilo

»V drugi polovici noči na petek in v petek dopoldne bodo mogoči dolgotrajnejši močnejši nalivi,« se glasi opozorilo, ki ga je Arso objavil na svoji spletni strani. Za petek so Slovenijo tako obarvali v oranžno barvo, poleg nevarnosti močnejših nalivov pa grozijo tudi nevihte s strelami.

image

Občutna ohladitev

Najmanj dežja bo na jugozahodu države, kjer bo v 24 urah padlo približno 20 milimetrov padavin, lokalno morda nekaj več. Vmes zna tudi zagrmeti, vendar večjih težav ne pričakujejo. Kdaj pa kdaj se lahko močno ulije in nalivi lahko trajajo po celo uro, še pravi Strajnar. Tudi ohladilo se bo, in to precej. »Jutri čez dan bo okoli 12, 13 stopinj,« nam je pojasnil. Občutno ohladitev bosta povzročila hladnejši zrak in dež.

Porast rek

»Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje lahko v petek zjutraj in čez dan ob močnejših in dolgotrajnejših nalivih hitro narastejo manjše reke in hudourniki v večjem delu države. Pri tem lahko posamezni vodotoki presežejo opozorilne pretoke in se razlijejo v manjšem obsegu,« so medtem še sporočili iz Arsa.

Sobota bo mirnejša

V soboto se obeta izboljšanje, saj bo pretežno oblačno. Dopoldne lahko ponekod še dežuje, bo pa količina padavin manjša. Popoldne se zlasti na zahodu že lahko pokaže tudi sonce, medtem ko se bo drugod oblačnost zadržala nekoliko dlje.

Imate za nas zanimive informacije? Pišite nam.

Deli s prijatelji