ČIŠČENJE

Arso opozarja: Polomljenih vej ne mečite v struge

Objavljeno 10. februar 2014 17.37 | Posodobljeno 10. februar 2014 17.37 | Piše: STA, Ma. F.

Zaradi večjih količin plavja na območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana.

LJUBLJANA – Agencija RS za okolje (Arso) opozarja vse, ki odstranjujejo in čistijo podrto drevje na območju cest, naj odstranjenih dreves in polomljenih vej ne odlagajo na brežine ali v struge potokov. S tem se namreč dodatno poslabšuje poplavna varnost, opozarjajo v agenciji. Zaradi večjih količin plavja v območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana.

Lastnike oziroma upravljavce javnih cest Arso obenem poziva, da čim prej zagotovijo in izvedejo vsa potrebna dela za nemoteno prevodnost svetlih pretočnih odprtin na prepustih in mostovih, na katerih se zaradi žledoloma nabira in zastaja plavje.

Upoštevanje hidroloških opozoril

Pribrežne lastnike ob manjših vodotokih pa Arso opozarja, da sta odstranjevanje prekomerne zarasti na bregovih in v strugah vodotokov ter odstranjevanje plavja in drugih odvrženih ali opuščenih predmetov tudi njihova dolžnost.

Upoštevajo naj vsa hidrološka opozorila glede povišanih vodostajev in spremljajo lokalne razmere na svojih pribrežnih parcelah ob izvedbi del.

Padlo drevje in vejevja po žledolomu naj odstranjujejo v celoti iz profila vodotokov in tudi z ožjih ter s širših poplavnih območij, še poziva Arso.

Deli s prijatelji