ČESA NE POČETI

Arso opozarja: Danes bo zrak močno onesnažen

Objavljeno 20. februar 2015 11.40 | Posodobljeno 20. februar 2015 11.28 | Piše: Mo. S.

Na agenciji priporočajo, naj se izogibamo kurjenju lesa v pečeh in kaminih in naj uporabljamo javni prevoz.

Megla se seli na Obalo, 600 metrov nad morjem pa bo precej sonca

LJUBLJANA – Agencija RS za okolje (Arso) svari, da danes obstaja velika verjetnost za preseganje dnevne mejne koncentracije delcev PM10 v Celju, Kranju, Ljubljani, Novem mestu ter Hrastniku, Trbovljah in Zagorju. Preseganja so mogoča tudi v Novi Gorici in Murski Soboti, v Kopru pa preseganj ne pričakujejo. V soboto bo zrak že čistejši, dodajajo.

V primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti v skladu z odloki za kakovost zraka zato občanom in pravnim osebam priporočajo naslednje:

  • naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja;
  • naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva;
  • naj uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil;
  • naj ne kurijo na prostem.

Najslabše so zastarele naprave za kurjenje lesa

Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, zlasti če se v njih kurijo premalo suha drva. Če kurimo pravilno, prihranimo gorivo, obenem pa preprečimo večjo onesnaženost zraka.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih zunaj območij, za katere so izdane napovedi, zlasti v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. 

Deli s prijatelji