RDEČI ALARM

Arso napovedal obsežne, silovite poplave

Objavljeno 12. november 2014 10.39 | Posodobljeno 12. november 2014 11.24 | Piše: A. L., P. Pa.

V nevarnosti so tisti, ki živijo na območju reke Reke.

Ljubljanica tik pod mostom.

LJUBLJANA – Reka Reka in pritoki so ponoči močno narasli. Reka še narašča in poplavlja. Na širšem območju kraških polj Notranjske, tako poroča Agencija RS za okolje (Arso), je ponoči padla precejšnja količina padavin, zato bodo gladine na ojezerjenih kraških poljih, zlasti na Loškem polju in na območju zgornje Pivke, danes hitreje naraščale. Ojezeritve kraških poljih notranjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še naprej povečevale. Poplavljene

Na desetine gasilce, tisoče vreč, številni ogroženi

Ponoči so gasilci v občini Loška dolina opravljali obhode poplavnega območja. V jutranjih urah je občinski štab CZ občine Loška dolina, zaradi narasle vode, prejel večje število klicev za pomoč. Zaradi poplav so še vedno zaprte državna cesta Stari trg–Iga vas v naselju Pudob. Poplavljene so tudi ceste Kozarišče–grad Snežnik, Pudob– Kozarišče, Lož–Podlož, Pudob–Nadlesk in Viševek–Vrhnika. Voda je zalila 12 hiš, 20 gospodarskih objektov, ogroža pa še 21 hiš in 10 gospodarskih objektov. Gladina raste 1 cm na 4 ure. Pri črpanju vode, polnjenju vreč in postavljanju barikad je sodelovalo 50 gasilcev PGD Stari trg, Iga vas in Babno Polje. Zaradi preprečitve razlitja nevarne snovi so gasilci PGD Kovinoplastika Lož posredovali v naselju Markovec. Občanom je je bilo izdano okoli 1700 polnih protipoplavnih vreč in 200 m folije. Pomoč pri odpravi posledic poplav je nudilo tudi 34 gasilcev PGD Gorenje jezero, Log - Dragomer, Nova vas, Velike Bloke in GZ Logatec. Ponoči je deloval štab z dežurno ekipo štirih gasilcev na terenu, ki so nudili pomoč prebivalcem in tremi gasilci, ki so bili odgovorni za spremljanje gladine vode.

površine ob Ljubljanici na Ljubljanskem barju se bodo začele ponovno povečevati na območju vsakoletnih poplav.

Prihodnji teden prihaja nova vremenska motnja

»V tednu dni je padlo od 200 do 600 mm padavin. Deževje še ni končano.V naslednjih 24 urah pričakujemo približevanje ciklona. Danes in ponoči se bodo padavine okrepile,« je na novinarski konferenci dejal meteorolog Brane Gregorčič. »Vremenska situacija se bo nekoliko umirila jutri čez dan. Potem sledi 48-urna prekinitev padavin do sobote popoldne. V soboto zvečer nas bo dosegla nova vremenska motnja, sledilo bo obdobje dežja – za zdaj je še nemogoče napovedati, kako dolgo bo.«

»Težave se stopnjujejo na kraških poljih. Danes ponoči so se razmere zaostrile na območju zahodne Pivke. Voda se steka proti Planinskemu polju. Danes ponoči je močno narasla tudi reka Reka, ki je dosegla svoj maksimum. Je nekoliko nižja od rekorda. Voda gre proti Škocjanskim jamam,« pa pravi hidrolog Janez Polajnar. Opozarja, da bodo poplavljeni nekateri objekti ob strugi. »Razmere se bodo zaostrovale. Gladine ojezerjenih delov v Loški dolini in na Planinskem polju se bodo dvignile. Cerkniško jezero bo naslednji teden tako visoko kot februarja letos.«

Danes najbolj ogroženi na območju reke Reke

»Glavnina dogajanja v prihodnjih dneh bo na prej omenjenih območjih in na Ljubljanskem barju. Poplave v prihodnjem tednu se še lahko povečajo. Ob intenzivnih nalivih in zaradi velike namočenosti obstaja možnost, da bodo manjši vodotoki še vedno naraščali. To se bo dogajalo danes ponoči do jutri zjutraj. Glavnino naraščanja pa pričakujemo v prihodnjem tednu na kraškem polju,« dodaja Polajnar.

Arso ves čas budno spremlja dogajanje in izdaja opozorila. »Opozorila so ves čas prisotna. Za porečje reke Reke smo dvignili alarm z oranžne stopnje na rdečo. Za to območje velja najvišja stopnja ogroženosti, čez dan pa bomo videli, kako bo,« pravi Polajner in dodaja, da pričakujejo, da bodo rdeče opozorilo lahko spustili na oranžno.

Pri Arsu ob tem opozarjajo, da so najpomembnejši samozaščitni ukrepi. »Ljudje naj varujejo svoje življenje, skušajo pa naj zaščititi svojo imovino in naj izključijo električno napeljavo. Ljudje naj se odzivajo na opozorila pripadnikov civilne zaščite,« pravi hidrolog.

Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje opozarjajo tudi na plazove. Najbolj ogrožena območja so na spodnjem zemljevidu označena z rdečo.

image

Imate fotografije s kraja poplav? Pošljite nam jih s pomočjo spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji