POZOR

Arso izdal rdeči alarm za točo

Objavljeno 06. julij 2012 14.36 | Posodobljeno 06. julij 2012 18.51 | Piše: Mo. S.

Na Goriškem, Obali, Kočevskem in Dolenjskem je nevarnost padanja toče velika.

Nevarnost padanja toče je poleti velika.

LJUBLJANA – Večji del Slovenije so v četrtek zajeli močnejši nalivi, ki so ponekod povzročili kar nekaj škode, klestila je tudi toča. Ohladilo se je pod 20 stopinj Celzija, noč je bila sveža, današnje ozračje pa je precej znosnejše od včerajšnjega, ko smo se potili, če smo se soncu pokazali le za kratek čas.

Nevihtno, mogoča tudi toča

Dopoldne je bilo po vsej državi je oblačno, temperature pa se gibljejo od 26 do 30 stopinj. Agencija RS za okolje (Arso) je zjutraj izdala opozorilo: »Ob nevihtah so danes popoldne možni močnejši nalivi in sunki vetra, na manjših območjih se lahko pojavi tudi toča.« Ledena zrnca bodo padala na Goriškem, Obali, Kočevskem, Notranjskem in Dolenjskem, Gorenjskem pa tudi v Ljubljani. Kot je sprva pokazala opozorilna karta, je bila v vsej zahodni polovici države nevarnost pojavljanja toče velika.

Veter podira drevesa, skala zaprla cesto

Uprava za zaščito in reševanje poroča o prvih popoldanskih klicih na pomoč. Sunek vetra je malo pred 14. uro v vasi Soča pri Bovcu na cesto podrl drevo, podobno pa se je zgodilo tudi v Tolminu, kjer se je drevo pri mostu podrlo čez reko Sočo.

Padla drevesa ob cerkvi v Tolminu so poškodovala električno napeljavo, zaradi večje skale, ki je padla na cesto Tolmin–Tolminske Ravne, pa je cesta neprevozna. Ob 14.17 so promet na cesti skozi drevored med Robičem in Kobaridom ovirale polomljene veje.

Poplavljene hiše

Zaradi močnega neurja je voda poplavila stanovanjsko hišo v Mikuževi ulici v Borovnici in hišo na Cesti Notranjskega odreda v Sodražici.

Tudi prebivalcem Lavrice in Iga nagaja veter, saj je podrl že dve drevesi. Cesta Ljubljana–Škofljica je bila zaradi podrtega drevesa nekaj časa zaprta. V Ljubljani voda zamaka hišo, ki jo je že v četrtek poškodoval požar.

Ob 15.33 je zaradi močnega vetra in dežja na Kopališko nabrežje v Kopru z dreves padlo več manjših vej, ki so jih komunalni delavci že odstranili. Ribiško ulico v Izoli je zalila meteorna voda, pristojni pa so zato morali očistiti zamašene jaške.

 

Če boste vremensko dogajanje ovekovečili, nam pošljite fotografije in objavili jih bomo.

Deli s prijatelji