NA VIDIKU NEURJA

Arso izdal opozorilo: sunki vetra in toča

Objavljeno 06. avgust 2017 12.05 | Posodobljeno 06. avgust 2017 12.05 | Piše: K. K.

Spremljajte radarsko sliko padavin.

LJUBLJANA Agencija RS za okolje (Arso) je zjutraj izdala opozorilo pred neurji in sunki vetra: »V nedeljo popoldne in zvečer pričakujemo nastanek močnih neviht z nalivi, sunki vetra in točo. Močne nevihte se bodo najprej pojavljale na severozahodu, kasneje pa tudi v celotni zahodni polovici Slovenije. Ob tem lahko narastejo nekatere manjše reke in hudourniki. Ob prehodu hladne fronte v večernih urah pričakujemo močan piš severnega vetra, ki bo predvidoma najmočnejši ob obali in bo v sunkih dosegal hitrosti okrog 100 km/h. Umiritev razmer pričakujemo sredi noči na ponedeljek.«

Po podatkih Arsa bo v nedeljo predvsem na Primorskem in v južni Sloveniji še velika toplotna obremenitev.

Velika požarna ogroženost

Na podlagi 8. člena uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 5. avgusta 2017 na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v navedenih občinah izvajala poostren nadzor.

Tudi Mestna občina Nova Gorica je z dnem 4. 8. 2017 na svojem območju razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja in od 5. avgusta 2017 uvedla požarno stražo.

Radarsko sliko padavin lahko spremljate spodaj.

Arso nove podatke napoveduje za 14. uro. 

Deli s prijatelji