DRUGI VROČINSKI VAL

Arso izdal opozorilo, nad Evropo prihaja prah iz Sahare

Objavljeno 07. julij 2017 10.12 | Posodobljeno 07. julij 2017 10.12 | Piše: A. K.

Meteorološka služba Agencije RS za okolje še opozarja, da bo ob vročinskem valu konec tedna južno Evropo v višjih slojih ozračja dosegel puščavski prah iznad Sahare.

V sredo se je začel drugi vročinski val.

LJUBLJANA – V naše kraje se je vrnila poletna vročina. Že v sredo so se popoldanske temperature dvignile nad 30 stopinj Celzija, kar pomeni, da se je deset dni po koncu prvega vročinskega vala začel drugi v tem poletju. Kot kaže, bo po jakosti podoben prvemu, opozarjajo vremenoslovci.

Arso je ob tem izdal opozorilo, da bo predvsem po nižinah v notranjosti Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Sicer pa je uradna stran državne meteorološke službe Agencije RS za okolje še opozorila, da bo ob vročinskem valu konec tedna južno Evropo v višjih slojih ozračja dosegel puščavski prah iznad Sahare.

Kakšno bo vreme?

Danes bo večinoma sončno. Popoldne in zvečer bodo nastale vročinske nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija. Sončno bo tudi v soboto, popoldanske nevihte bodo verjetnejše predvsem v hribovitem svetu. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 30 do 34 stopinj Celzija.

V nedeljo bo sončno, spet se bo povečala verjetnost popoldanskih in večernih neviht. V ponedeljek bo precej jasno, nevihte bodo malo verjetne. Še bo vroče.

Nad večjim delom Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. Med zahodno in srednjo Evropo se zadržuje neizrazita vremenska fronta, ki sega tudi nad Balkan. Od zahoda doteka k nam precej topel in prehodno bolj vlažen zrak.

Peklensko tudi na Hrvaškem

Vroče pa je tudi pri naših sosedih, ki danes popoldne pričakujejo, da se bo živo srebro dvignilo tudi do 38 stopinj Celzija. Vremenoslovci opozarjajo, da se temperatura v prihodnjih dneh čez dan nikjer ne bo spustila pod 35 stopinj, ponoči bodo najnižje temperature okoli 24. Take vročine v Zagrebu ne pomnijo zadnjih 100 letimage.

Deli s prijatelji