OBJEKTIVNA ODGOVORNOST

Arso identificiral objektivno odgovorne za Kemis, trajno onesnaženje

Objavljeno 27. julij 2017 10.06 | Posodobljeno 27. julij 2017 10.06 | Piše: STA, K. K.

Rezultati analiz kažejo, da so sedimenti v potoku in brežine trajno onesnaženi.

Foto: bralec Jure

LJUBLJANA Agencija RS za okolje (Arso) je začela postopek ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara v Kemisu maja letos. Kemis je objektivno odgovoren za sanacijo okoljske škode, na podlagi predloga sanacijskih ukrepov, ki jih je podal Kemis, je bila pripravljena delna odločba, s katero so odrejeni ukrepi primarne sanacije.

Škoda v reki

Odrejeni sanacijski ukrepi se nanašajo na odstranitev onesnaženih sedimentov v potoku Tojnica od mesta prelivanja požarne vode do mostu ceste Pot na Tojnice, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko, navaja Arso na spletni strani. Rok za izvedbo ukrepov je 30 dni od vročitve odločbe povzročitelju. Z izdajo te odločbe postopek ugotavljanja okoljske škode in odgovornosti za njeno sanacijo še ni končan.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov je zagorelo 15. maja. Gasilci so potrebovali precej časa, da so ga ukrotili in povsem pogasili. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka.

Onesnaženje v polmeru 1,6 km

Prve analize so pokazale onesnaženost predvsem v neposredni okolici požara, zato so v polmeru 1,6 kilometra kmetijskim gospodarstvom prepovedali pašo, krmljenje živali in dajanje krme v promet, prebivalcem Vrhnike pa izdali priporočila o tem, kje se gibati in kako ravnati s pridelki.

Analize, predstavljene v začetku julija, so pokazale, da onesnaženja ni več, zato so bile prepovedi umaknjene. Velja le še prepoved uporabe krme v ožji okolici Kemisa, ki ni bila pokošena pred 15. majem.

Trajno onesnaženje

Je pa ostal onesnažen potok Tojnica, v katerega so ob gašenju in požaru iztekale nevarne snovi. Rezultati analiz kažejo, da so sedimenti v potoku in brežine trajno onesnaženi.

Po podatkih, ki so jih nedavno sporočili iz Kemisa, je v požaru ogenj zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih.

Deli s prijatelji