POMOČ

Armani in Prada po nekaj deset evrov

Objavljeno 03. junij 2016 21.19 | Posodobljeno 03. junij 2016 21.36 | Piše: Špela Ankele

Kranjska trgovina Iz roke v roko pomaga ljudem z motnjo v duševnem razvoju.

Leseno stojalo, na katerem nove lastnike čakajo oblačila svetovno znanih modnih hiš, so izdelali v Skupnosti Barka. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Te dni je Nadi Pirc, lastnica trgovine Iz roke v roko, postavila prav posebno stojalo, na katero je razporedila izbrane obleke svetovno znanih modnih hiš. Leseno stojalo in zabojčke, prav tako izdelane iz lesa, so naredili v skupnosti Barka. To stojalo zapolnjujejo oblačila, čevlji in torbice iz modnih hiš Armani, Prada, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Jimmy Choo, Diane von Furstenberg in mnogih drugih. Ti kosi sicer stanejo več sto evrov, a v trgovinici Iz roke v roko jih ponujajo za vsega nekaj deset evrov. Zakaj?

»Naša skupnost Barka ima tako v Sloveniji kot tudi v tujini veliko prijateljev. Že vrsto let nam podarjajo oblačila. Tokrat smo v sodelovanju s koroško Barko, nemškim društvom prijateljev Barke in z Martino Koja, ženo avstrijskega veleposlanika, dobili več deset kosov elitnih oblačil. Na voljo bodo v kranjski trgovini Iz roke v roko, celoten izkupiček pa bo namenjen delovanju naše skupnosti,« sta povedala Rosi Linde in Blaž Brešan, vodja skupnosti Barka.

Kaj je Barka?

»Pred 52 leti je Kanadčan Jean Vanier kupil staro hišo in k sebi povabil dve osebi z motnjo v duševnem razvoju. Ljudje z motnjami v duševnem razvoju so v tistih časih živeli v velikih institucijah, Vanier, ki je ustanovitelj skupnosti Barka, pa se je odločil za povsem nov pristop. Staro hišo je po Noetovi barki poimenoval l'Arche oziroma Barka. Začela je rasti in danes Mednarodna zveza Barka združuje več kot 120 skupnosti v skoraj 30 državah,« je o zametkih skupnosti, ki se je pri nas zasidrala v Zbiljah blizu Medvod, pojasnil Blaž Brešan, vodja skupnosti Barka.

Vaščani so jih
 zelo dobro sprejeli

Kot sta dodala, skupnost Barka v Zbiljah združuje 18 oseb z motnjo v duševnem razvoju, ki jim pri vsakodnevnih opravilih družbo dela 16 spremljevalcev. »Že pred 19 leti so se začeli zametki naše skupnosti. Zdaj imamo dve hiši in delavnico, v katerih nastajajo različni izdelki – med njimi leseno stojalo in zabojčki, ki smo jih naredili za trgovino Iz roke v roko. Ves ta čas odlično sodelujemo z lokalno skupnostjo, saj so nas vaščani zelo dobro sprejeli. Večkrat imamo skupne dogodke, na katerih se druži bližnja okolica,« je pojasnil Blaž Brešan. Rosi Linde pa je o tem, kako se je začelo sodelovanje s kranjsko trgovino, dodala: »Nekdo iz naše skupnosti trgovinico, v kateri ponujajo oblačila iz druge roke, že dobro pozna. Tako je beseda dala besedo in hitro smo se dogovorili za sodelovanje.«

To je šele
 začetek zgodbe

Nadi Pirc, ki je pred dvema letoma sredi Kranja odprla trgovinico z rabljenimi oblačili, je že dolgo vedela, da se bo nekako vključila v dobrodelno zgodbo. Nato pa so se začeli prek prijateljev Barke nabirati kosi znanih blagovnih znamk. »To je šele začetek naše skupne zgodbe. Nadaljevanje sledi,« je optimistično napovedala Nadi Pirc, ena od tistih (redkih) lastnic trgovin, ki kupcu ne znajo samo prodati oblačil, temveč mu tudi nevsiljivo svetujejo in spotoma še pokramljajo o tem ali onem, kar se v mestu aktualnega dogaja. 

Deli s prijatelji