REGISTRIRANI

Armada brezposelnih šteje 116.600 ljudi

Objavljeno 16. oktober 2013 13.32 | Posodobljeno 16. oktober 2013 13.32 | Piše: STA, T. L.

Stopnja registrirane brezposelnosti se avgusta v primerjavi z julijem znižala za minimalne 0,1 odstotne točke, na 12,8 odstotka.

Arhivska fotografija

LJUBLJANA – V Sloveniji se je stopnja registrirane brezposelnosti avgusta v primerjavi z julijem znižala za 0,1 odstotne točke, na 12,8 odstotka. Število delovno aktivnih oseb se je zmanjšalo za približno tisoč, na 793.244, je objavil statistični urad.

Rahlemu dvigu stopnje registrirane brezposelnosti v juliju je avgusta znova sledil rahel upad. Stopnja registrirane brezposelnosti se še naprej giblje podobno kot v preteklih dveh letih. »Če se bo vzorec ponovil, lahko pričakujemo, da se ne bo dosti spreminjala do oktobra, v tem mesecu se je namreč v preteklih dveh letih občutneje zvišala,« so zapisali statistiki.

Avgusta minimalno znižanje za moške in zvišanje za ženske

Avgusta se je še šesti mesec zapored znižala stopnja brezposelnosti za moške, in sicer z 12 odstotkov na 11,9 odstotka. Za ženske pa se je ta še drugi zaporedni mesec zvišala, tokrat s 13,8 odstotka na 13,9.

Februarja je bila razlika v stopnji registrirane brezposelnosti med spoloma skorajda neznatna, od takrat pa se je za moške občutneje znižala, predvsem kot posledica povečanja števila delovno aktivnih moških v sezoni. Stopnja brezposelnosti za ženske se v tem obdobju ni dosti spremenila.

Pregled po statističnih regijah kaže, da se je stopnja registrirane brezposelnosti nekoliko opazneje spremenila v pomurski statistični regiji. Tam se je zvišala s 16,9 odstotka na 17,2.

Manj je bilo registriranih in ne več delovno aktivnih

Stopnja registrirane brezposelnosti se je tokrat znižala predvsem zaradi manjšega števila registriranih brezposelnih oseb in ne zaradi večjega števila delovno aktivnih oseb. Avgustu se je to število še drugi mesec zapored zmanjšalo za približno tisoč oseb. Zmanjšalo pa se je tako zaradi manjšega števila delovno aktivnih moških (za okoli 500) kot tudi zaradi manjšega števila delovno aktivnih žensk (okoli 600).

Število aktivnega prebivalstva se je zmanjšalo z 911.502 v juliju na 909.844 v avgustu. Število registriranih brezposelnih oseb je doseglo 116.600.

Deli s prijatelji