NA KOŽO

Aristokracija

Objavljeno 18. avgust 2017 00.35 | Posodobljeno 18. avgust 2017 00.36 | Piše: Dejan Vodovnik
Ključne besede: komentar

V Sloveniji je bilo nekdaj kar številno tujejezično posvetno in cerkveno plemstvo.

Dejan Vodovnik.

Ni še minilo veliko časa, odkar so vabili v skedenj Škrabčeve domačije, kamor je prišla njena imperialna in kraljevska visokost Camilla Habsburg-Lothringen, nadvojvodinja Avstrije in princesa Toskane. Njena visokost so sicer prapraprapraprapravnukinja cesarja Franca I. in cesarice Marije Terezije. Dedinja častitljive tradicije habsburške dinastije se je odpovedala političnemu delovanju in vso energijo namenja kulturnemu poslanstvu.


Čez kak teden bo tudi v Celju vsaj malo aristokratsko. Združenje slovensko-liechtensteinskega prijateljstva je namreč na dvodnevni obisk povabilo liechtensteinskega princa Nikolausa z ženo Margaretho, ki velja za domnevno potomko rodbine Barbare Celjske.

 

V Sloveniji je bilo nekdaj kar številno tujejezično posvetno in cerkveno plemstvo.

V Sloveniji je bilo nekdaj kar številno tujejezično posvetno in cerkveno plemstvo, tudi aristokracije ni manjkalo, kar je bilo še pred leti dodobra opazno, ko so potomci tovarnarjev in posestnikov marljivo in s hudimi lobističnimi povezavami po Evropi zbirali dokaze o upravičenosti svojega nasledstva.
Je pa tudi res, da bi številni Slovenci bili radi (vsaj malo) aristokrati. To hrepenenje Slovencev po »plemstvu« vznika že dlje in precej uglednih strokovnjakov tej tezi pritrjuje. A kaj, ko je vstop v »ta svet« hudimano težak oz. skoraj nemogoč. Težko si je tudi predstavljati, da bi kdo še lahko vstopil v rodbinsko bližino angleške monarhije, monaške kneževine, monarhij Švedske, Španije in tudi tistih, ki se zbegani potikajo po evropskih zdraviliščih (tu in tam kakšnega zanese tudi k nam).

Nekaj pa jih tudi še je, ki se s svojim plemiškim imenom pojavi le še na kakem kosu oblačila ali v imenu kakega parfuma, pa je bolj izjema.
Slovenska aristokracija pa? Hm … Zdi se, da so številni pripravljeni zabarantati svoje kmetije, premoženje, nepremičnine in še kaj za to, da bi postali (I wanna be) ugledni; vsaj kak kilometer približno tako, kot nj. imperialna in kraljevska visokost Camilla Habsburg-Lothringen, nadvojvodinja Avstrije in princesa Toskane. Se pa zdi, da vsi poskusi posameznikov postajajo, če malo parafraziram pisca in esejista Josepha Epsteina, podobni poskusom kake čivave, ki naskakuje dogo z imenom Fredd, ta na zadnjih tacah meri 203 centimetre.

Deli s prijatelji