KRIMINALISTI V AKCIJI

Arhivski posnetki razkrili: Crnogorac je bil res prepeljan v Slovenijo

Objavljeno 23. januar 2014 19.01 | Posodobljeno 23. januar 2014 19.00 | Piše: P. J.

Roman Leljak in kriminalisti so danes poslušali del zaslišanja Stjepana Crnogorca, ki je potekalo leta 1972.

Od arhiva so se takole s kasetami v torbi podali proti Trnovemu.

LJUBLJANA – »Na posnetku je Stjepan Crnogorac in posnetih je vsaj prvih šest ur njegovega zaslišanja, se pravi na dan 4. 7. 1972. Zaenkrat ne morem nič konkretno povedati, ker bo posnetke zaradi preiskave odnesla policija. Glede na to, da živijo še trije bratje in sestre, bodo posnetke najprej slišali oni in potem bodo posnetki predstavljeni javnosti,« je po štirih urah poslušanja posnetka zaslišanja dejal Roman Leljak.

Posnetek je dokaz

Poslušanje posnetkov je potekalo v Trnovem v bivši konjušnici, pri zunanjem izvajalcu, ki ga je arhiv najel, saj naj bi bile aparature arhiva, ki bi te posnetke lahko predvajale, v okvari. »Je običajno zaslišanje, nič pretresljivega. Nič posebej novega ni na posnetku, razen tega, da je posnetek sam dokaz, da je bil Stjepan Crnogorac res pripeljan v Slovenijo, kjer je bil zaslišan. To samo potrjuje tisto od prej,« je po poslušanju posnetka dejal Leljak.

Roman Leljak je bil pri poslušanju zaslišanja zato, ker bi se lahko zgodilo, da na kasetah ne bi bilo ničesar in potem bi se lahko postavil dvom. »Zato je direktor arhiva predlagal, da bi bil zraven, da bi bil priča, kaj je na posnetkih.«

Posnetke poslušali v bivši konjušnici

Kriminalisti so povedali, da bodo posnetki ostali v arhivu in da niso nič zasegli. Leljak je še pojasnil, da je posnetek zelo slab, da je na njem res Stjepan Crnogorac, pa vedo zato, ker je na njem govoril o sebi in svojem življenju. Kriminalisti in Roman Leljak so se na sedežu arhiva sestali okoli 10.30, nato pa so ob enajstih odšli proti Trnovemu, kjer so nato štiri ure poslušali zaslišanje.

Deli s prijatelji